ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Яворов и Ботев изпокъсаха абитуриентите

Учениците не искат матури

Стихотворенията "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов и "Майце си" на Христо Ботев "почерниха" надеждите на близо 3400 зрелостници да прекарат безгрижно лято и да се подготвят за кандидатстване във вузовете. Точно толкова са скъсани на матурата по български език и литература. Отличниците са 17 207, като от тях 7057 са се справили с поезията, а останалите са по избираемите предмети за матура. Разпознаване на откъс от „Майце си“ на Ботев и два въпроса за правопис и пунктуация са затруднили най-много дванадесетокласниците. Едва 43.5% от тях са разпознали творбата, още по-малко са се справили с четвърти и десети въпрос от теста.

По две отлични оценки са получили 4700 ученици. Неособено добре са се представили и явилите се на втория изпит. Най-много кандидати – 15 802, са избрали да проверят знанията си по биология и здравно образование, има ръст и на държалите тестове по чужди езици. Според заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева от оценките си личи принципът на избиране на втората матура. По думите й  "децата са избирали не дисциплините, по които знаят най-много, а тези, в които могат да уцелят повече верни отговори". Най-много са слабите оценки по биология, география и икономика, история и цивилизация. Най-добре са се представили владеещите чужди езици. Над 1600 зрелостници имат "слаб" и по двете матури. Американският колеж в София е с най-висока средна оценка – 5.72, толкова е и балът в столичната Немска гимназия. На трето място е Испанската гимназия с 5.68 пункта.

"В сравнение с предишни години резултатите са абсолютно съизмерими. Няма драстична разлика както при математиката за седмокласниците", обобщи Кастрева. Над 52 000 са явилите се на държавните зрелостни изпити, а за сравнение през 2009-а те са били около 75 000. Кастрева отчете стройна организация с гарантирано видеонаблюдение във всички зали. От министерството увериха, че ще предложат нови механизми за контрол и мониторинг още догодина и се обявиха за персонална отговорност на зрелостниците.

Средният брой получени точки по предмети е 61.77, тоест това се равнява на оценка "много добър" 4.65. С най-висок среден успех са профилираните гимназии, училищата по изкуствата, а с най-нисък – спортните училища. Девойките са се справили по-добре от младежите с матурата по български – имат 4.52 среден успех срещу 4.01. Традиционно най-нисък брой точки има по география и икономика и история и цивилизация, а най-висок – по чужди езици. Едва 244 зрелостници имат максималните 100 точки, а 57 – са кръгла нула. Пълни шестици са изкарали 61 завършващи, а по две двойки – 1667. Шестима нямат нито една точка и на двете матури.

Да припомним, че резултатите от външното оценяване на седмокласниците също са незадоволителни. При над 2000 двойки бяха отчетени едва десет пълни шестици. Според председателя на управителния съвет на Асоциация "Родители" Цвета Брестничка, тези оценки за пореден път показват, че матурите не изпълняват своята основна задача – да проследят качеството на образованието у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст