ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Представят доклада за КТБ следващия петък

Десислава Атанасова - ГЕРБ

Докладът за дейността на временната парламентарна анкетна комисия за "КТБ" е почти готов и ще бъде внесен следващия петък в деловодството на Народното събрание. Една част от него като увода, структурата, както и няколко раздела са факт, заяви председателят на комисията Десислава Атанасова. 

Тя отбеляза, че членовете на комисията са направили допълнителни коментари и предложения, които ще бъдат взети предвид. 

Атанасова обяви, че във вторник тя отново ще се събере и се надява тогава да бъде завършен целият доклад, който е със сериозен обем. Той ще бъде представен и на депутатите в пленарната зала, но преди това трябва да се направят съответните промени в Закона за кредитните институции.

Тя припомни, че ако това не се случи информацията не може да бъде съобщена. Имало и друг вариант – народните представители да се запознаят с доклада на закрито пленарно заседание. Другият начин за съобщаването на данните е чрез някакви символи за лица, но така информацията няма да бъде пълна. 

Вестник "Банкеръ" вече публикува списъци с фирмите и лицата, които са имали сметки в КТБ. 

"Разполагаме с информацията, но е банкова тайна и може да се ползва единствено на закрито заседание. Вторият вариант е да се опише целият механизъм, само че с определени символи за лица, което не би дало публичност. Смятаме, че обществото трябва да знае истината", каза още Атанасова. 

Държавната агенция "Национална сигурност", одитни компании и банковият надзор също са излезли с предложения за законови промени. Всичко това ще бъде обобщено и направено като законопроект за изменение на норматива, а не да остане само като предложения, обясни Атанасова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст