ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тихи битки в Реформаторския блок

Парламент пресконференция Найден Зеленогорски Радан Кънев Димитър Танев

Пореден разнобой лъсна в Реформаторския блок след внесените от президента в сряда, 3 юни, въпроси за референдум за изборната система, който да се проведе заедно с местния вот. Гражданите трябва да кажат дали искат част от депутатите да се избират мажоритарно, дали са за въвеждане на задължително гласуване и съгласни ли са да дават гласа си дистанционно по електронен път? 

Съпредседтателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски, който е от ДБГ, обяви в кулоарите на Народното събрание, че не подкрепя въвеждането на задължително гласуване, като се предполага, че това е мнението и на останалите шестима депутати от партията на Меглена Кунева. В същото време повечето от представителите на ДСБ категорично заявиха, че са "за". Конкретно другият съпредседател – лидерът на ДСБ Радан Кънев, избегна отговора на въпроса, оправдавайки се, че е бил в Осло на форум на ЕНП и не бил в течение на нещата. Той обаче си изпусна нервите, когато беше попитан дали се очаква голяма битка в блока при номинацията на кандидат за кмет на София. "Ако има битки в блока, по-добре да няма блок" , тросна се Кънев. Ще припомним, че партията му реагира много остро, когато Кунева лансира името на външния ексминистър Соломон Паси. От ДСБ неофициално настояват кандидатът на реформаторите да е депутатът и бивш общински съветник Вили Лилков.

Самият Лилков пък се оплака пред журналисти, че организирана престъпна група събирала рушвети от негово име, тъй като тарторът й имал същата фамилия и се представял за негов братовчед. По думите му парите  били прибирани от лековерни граждани срещу обещание за получаване на евтини общински жилища за по 6-7 хиляди лева. Така мошениците събрали над 200 000 лева. Пострадали алармирали народния представител, той подал сигнал в прокуратурата и адашът му вече бил арестуван.

Междувременно неуморимата социалистка Мая Манолова нападна президента Росен Плевнелиев, че е нарушил Закона за референдумите. По думите й, внасяйки на 3 юни искането за всенародно допитване, той е сгазил нормативните изисквания, тъй като не е изминала едната година забранителен срок, след като предишното му предложение по същите въпроси е било отхвърлено от Народното събрание на 17 юни 2014-а. Напористата червена дама не коментира идеите на държавния глава по същество, но го призова да спазва нормативите, да си изтегли предложението, да изчака и да го внесе пак на 18 юни. Зеленогорски веднага защити Плевнелиев, като обясни, че 42-ото Народно събрание е отхвърлило подписката, събрана в подкрепа на идеите на държавния глава, а не внесените от него въпроси.

"Защо променяте закона, след като даже президентът не го спазва?", захапа Манолова и колегите си, които изненадващо вкараха на 4 юни за разглеждане в пленарната зала предложенията от различни парламентарни групи за промени в Закона за референдумите. Това трябваше да стане другата седмица, но депутатите ги подкараха ден след като президентът внесе предложенията си. Все пак Манолова посочи, че БСП ще подкрепи част от законопроектите за промени, които касаят най-вече намаляването на броя на подписите и на условията за валидност при местни референдуми. Социалистите ще внесат и свои предложения между първо и второ четене, обеща тя.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също разкритикува предложения от държавния глава референдум. Писани и неписани мотиви провидя той. Сред неписаните, които нарече "мракобеснически напъни", посочи желанието на всички, които ще подкрепят провеждането на референдума, да се ограничи парламентарното представителство на ДПС. И предрече "попарени надежди и криви сметки". Местан не хареса и обръщението на президента към нацията от сряда вечерта, като отбеляза, че той дори не пита хората "да" или "не", а иска да получи отговор "да", както прозвучало от думите му.

Според лидера на ДПС има трудни решения, за които политическите сили трябва да поемат отговорността си, а не да се крият зад референдуми. "Партиите трябва да поемат отговорност за решенията и, ако се грешни, ще загубят изборите. Ако са престъпление, има съд, но ако такива решения е взел народът, той не може да бъде наказван", изтъкна Местан, призовавайки по трите въпроса на президента да не се провежда референдум.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък заяви, че управляващите твърдо застават зад провеждането на допитване за задължителното, мажоритарното и електронното гласуване.

На 4 юни мнозинството в парламента отхвърли на първо четене почти всички законопроекти за изменения на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Беше приет единствено проектът на ГЕРБ, който не предвижда съществени промени, освен че се разрешава и на българите в чужбина да участват в референдуми. Урежда се и въпросът за провеждането на местни избори и всенародно допитване 2 в 1.

Исканията на АБВ и на Реформаторския блок да се намалят изискванията за предизвикване на допитвания, както и за намаляване на праговете им за валидност, не минаха. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов се оправда, че нещата не са решени окончателно и народните представители ще могат отново да предложат идеите си за облекчени параметри за референдумите през приетия на първо четене законопроект на ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст