ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинет „Лигър“

лигър

Радостта ни от факта, че за първи път в историята си имаме правителство на широката коалиция (като в Германия, а?), бе кратка. Преди изборите Бойко Борисов беше категоричен: "Който не иска реформи, да не гласува за ГЕРБ!" Но след вота частно-политическите приоритети замъглиха бодряшките обещания, почиващи на народните нагласи.

Пък като се събраха с реформаторите (десни с десни или бесни с бесни), реформите като че ли ни изглеждаха в кърпа вързани. Като монтираха и другите два крака на столчето – левите реформатори АБВ, и националистите,  си помислихме – край! Обречени сме на реформи до дупка!

От тези сложни политически кръстоски обаче се роди урод. Обременено с партийни ръмжения все по угояващо се тяло, в което взаимното париране на ензимите води до тежък метаболитен синдром. Кабинетът "Борисов 2" е един натежал от немощ лигър.

Лигър, който не знае, че е хибрид между мъжки лъв и женски тигър. На външен вид прилича на гигантски лъв, но с тигрови шарки. Плод е на човешка намеса заради експериментаторска страст и нагон за слава. Лигърът комбинира ген за стимулиране на растежа, без да притежава ген за потискането му и затова достига значителни размери – до 800 кг тегло и над 2 метра ръст.

Това екзибиционистично чудовище обаче е стерилно. То показва емоционална и поведенческа нестабилност поради своя омотан ген. Наследството от лъва го тласка към формиране на социални групи, но наследството от тигъра го прави нетолерантен към себеподобни. Това предизвика объркване и депресия у този вид странен добитък.

Правителството "Лигър" скоро ще годиняса, но единствената му действеност е в звучните прозявки в образованието, ръмженето в здравеопазването и протягането заради ленти по магистралите.

Всеки начинаещ социолог ще ви каже, че ако едно правителство е реформаторско, то стартира с реформите възможно най-бързо след създаването си, когато рейтинтъг му е най-голям. За да може до края на мандата си да сложи благ мехлем върху раните, които смяната на модела е отворила.

Какво общо имат с чаканите промените антипазарните действия на десния Бойко? Първото му правителство прибра резерва на здравната каса, второто посегна на частните партиди на хората в универсалните пенсионни фондове.

Реформаторите заложиха силово на единствено важната за хората на ДСБ съдебна реформа. И загърбиха промените в окупираните от блока ресурсни министерства. За да може да настаним нашите на хранилката.

Ами здравеопазването? Ключовите промени започнаха с централизация, вместо да тръгне процес на създаване на частни здравноосигурителни каси. Едва тези дни, след като обедини родилки с луди, любимецът на публиката Москов нещо измънка за приватизация на болници.

БДЖ ли реформираха, който досега е погълнал над 9 млрд. лв. държавни субсидии, без качеството на превозите да се промени и на йота? Или БЕХ, или "Топлофикация-София"? Ами обещанията за увеличаване на цената на тока до пазарни нива (да се отървем от престъпния популизъм на Орешарски!)? Вече не ни ли плаши, че НЕК е във фактически фалит с дълг от 3.5 млрд. лева?

Министърът на правосъдието Христо Иванов май единствен иска реформи. Но и май много-много не му разрешават. Затова същността на реформата се предвижда да стигне до разделянето на Висшия съдебен съвет на две. Не е ли по-важно: да се намали натовареността на съдиите, да се подобри подборът на магистратите, да се смени начинът на провеждане на конкурсите за повишаване в по-горен съд, да се преструктурират съдилищата, съдиите, които имат по-малко отменени решения и присъди, да получават по-високо възнаграждение и т. н.

Не на последно място – трябва да кажем две думи и за скопената кадрова политика на ГЕРБ, а и на коалиционните партньори. За да се влееш в пълноводния поток на чантаджиите, трябва или да си си платил няколко членски вноса, или да си част от домочадието на среден ръководител, или… да си бил част от протестиращите. Да, защото Бойко знае, че професионални протестиращи, които не ходят в прохладни коридори, излизат да слънчасват на "Орлов мост"…

Едно време мой професор остана в съзнанието ми с научната скудоумица, че "инфлацията е задрямал тигър, готов  за скок".

За правителството можем да кажем, че е задрямал лигър, готов за сън.

 

Чавдар Цолов, редактор-дресьор

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст