ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зрелищна експлозия на дълговите пазари

Пари

Николай Ваньов, CFA

Експерт FI и деривати, Инвестбанк АД

 

Нищо по-малко от историческа не бе изминалата седмица на международните пазари на държавен дълг, колкото и силно да е това определение. Доходностите на държавните ценни книжа – от САЩ през Европа до Япония, достигнаха незапомнени нива. Търговците прекараха изминалите пет сесии буквално залепени за мониторите, а немските десетгодишни бундове отбелязаха рекордно повишение на доходите от създаването на еврозоната до днес.

Експлозията на дълговите пазари бе зрелищна, а сместа за нея дойде от редица фактори, комбинирани по своеобразно перфектен начин. Началото бе дадено с положителни данни за инфлацията в еврозоната, която отбеляза ръст за първи път от шест месеца насам. Към това бе добавено изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, който при очаквана реакция за стабилизиране на пазарите заяви само, че динамичните промени на цените ще останат присъщи за тях, а инвеститорите трябва да свикнат с това. Бурният танц, който последва, надали е очакван дори и от Бил Грос, който преди около месец заяви, че немските бундове са "късата продажба на живота (му)“. Подкрепени и от изключително ниската ликвидност, разпродажбите на основните за световните пазари ДЦК се оказаха наистина дълбоки. Десетгодишната доходност по немските бундове достигна позабравените 0.851%, повишавайки се с цели 36.5 базисни точки през изминалата седмица, като дори пазарите тестваха нивото от 1 процент. Само за справка, същите тези книжа се търгуваха при нива от около 0.044% преди два месеца. Сходните по матуритет френски ДЦК пък се търгуваха при ниво на доход от 1.146%, което оформи седмичен ръст от 35.2 базисни точки. Разликата между офертите "купува" и "продава" (спредът) при немските бундове пък достигна нива от над 20 базисни точки, което е повече от пет пъти по-високо от средното за цялата 2014 година. В края на седмицата наблюдавахме известно успокоение на доходностите. Драги заяви, че програмата по изкупуване на ДЦК ще продължи до края на 2016 г., както е планирано, а при поява на рискове за икономиката тя може да бъде и усилена.

Сравнително по-спокойна, колкото и да е изненадващо, бе ситуацията на пазарите на ДЦК, емитирани от страните от периферията на еврозоната. По-позитивният тон около преговорите за гръцкия спасителен пакет, чийто изход все още не изглежда ясен, даде на инвеститорите повод за малко повече увереност на тези пазари. Търсената доходност по десетгодишните италиански ДЦК достигна 2.123% през изминалата седмица, повишавайки се с 27.7 базисни точки, докато сходните по матуритет испански книжа се търгуваха при доход от 2.081%, формирайки седмичен ръст от 24.7 базисни точки.

"Банк ъф Ингланд" остави основните лихви във Великобритания непроменени. Това, както и редица недотам добри икономически новини, причиниха силен спад на британския паунд, но същевременно омекоти повишението на доходностите при джилтове. Въпреки това, в унисон с глобалното движение, инвеститорите продаваха и британски ДЦК – доходността при десетгодишните достигна 2.025%, повишавайки се с 21.2 базисни точки през седмицата.

На пазарите на трежърита също се получи игра на цените. Поредната порция добри новини за първоначалните молби за помощи при безработица, както и очакваните добри данни за пазара на труда през май катализираха желание за разпродажба на ДЦК. Десетгодишните трежърита се търгуваха при доходност от 2.320%, което оформи седмично повишение от 19.8 базисни точки. Като своеобразна бариера пред по-силен ръст пък се оформи доклад на МВФ, който препоръчва на Фед да забави повишението на основната лихва до 2016 година. На тази база почти никой от икономистите не очаква повишение на предстоящата този месец среща на институцията.

Седмицата, а и формираното настроение на пазарните участници може най-добре да бъде обобщено с думите на Пие Ламен, ръководител на икономическите изследвания в "Кей Би Си Банк" в Брюксел, който заяви: "Видяхме първата разпродажба преди месец, сега изпитахме втората и не мислим, че това е краят. Затова сме и много внимателни."

 

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст