Калфин: Държавните пари не са за предизборни кампании

Министерски съвет - Съвет за тристранно сътрудничество Ивайло Калфин

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин призова партиите да не използват държавни средства за предизборната кампания за местния вот.

В Шумен той уточни, че на среща с представители на регионалните структури в системата на Министерството на труда и социалната политика по-рано днес е поставил ясно изискване към тях – да не позволяват социалната политика на държавата да се превръща в предизборен инструмент. По думите му голяма част от дейностите, свързани със социалната политика, са прехвърлени на общините и е абсолютно недопустимо общините да разпределят тези средства на принципа на политически симпатии, действащи кметове да си правят кампания с тях, тъй като това са държавни средства.

Калфин отбеляза, че на срещите му в Шумен са поставени много въпроси, свързани с личните асистенти. Според него е много важно се подбират хората, които имат най-голяма нужда от асистенти, прозрачно и убедително за всички, но към момента няма подобна увереност.

Масови са обвиненията, особено в някои по-малки общини с висока безработица, че се раздават подобни бройки на основата на лична симпатия, уточни още социалният министър и допълни, че е разпоредил проверка в Шуменска област за това дали са спазвани всички процедури и изисквания при разпределяне на личните асистенти. Подобни са и програмите, свързани с временната заетост и с получаване на помощ за отопление.

Министърът поясни, че има три общини в региона – Каолиново, Никола Козлево и Върбица, в които безработицата е над 60 процента. Затова в момента са отворени програми за стажове, за обучение, за образование на млади хора. По думите му обаче въпреки облекчените процедури, интересът е твърде слаб.

По отношение на новата програма "Помощ за бедните" Калфин поясни, че пакетите с помощи ще бъдат раздавани след изборите. В нея се включва и възможност за създаване на обществени трапезарии

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст