Страните от Г-7 може да засилят санкциите срещу Русия

г-7

Страните от Г-7 обявиха, че в случай на нужда може да засилят санкциите срещу Москва. На финалната пресконференция германският канцлер Ангела Меркел посочи, че санкциите ще отпаднат едва тогава, когато Русия започне да спазва мирните споразумения от Минск.

Канцлерът се обяви за политическо решение на украинската криза. Тя заяви, че страните от Г-7 осъждат анексирането на Крим от Русия, което е в нарушение на международното право.

"Смятаме, че конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено политически на основата на Минските споразумения. Обединихме се около позицията, че вдигането на санкциите ще бъде обвързано с прилагането на тези споразумения. Готови сме при ескалация на ситуацията, макар че не желаем това, да засилим санкциите."

Срещата ни бе много продуктивна, заяви още Меркел. Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Канада и Япония се разбраха да продължат твърдия курс срещу Русия, която от 2014 година е изключена от този формат. И седемте държави обаче ще се борят за това преговорите с Русия да останат предимно на дипломатическо ниво.

На срещата лидерите на седемте най-богати индустриални държави също така се договориха да продължат битката срещу ебола и замърсяването на околната среда.

Здравната система в много страни от третия свят трябва да се подобри, посочиха те във финалното си обръщение. В случай на нужда трябва да има и международна здравна координация. Лидерите на Г-7 се договориха и ”в рамките на този век икономиката да се откаже от използването на енергия от фосили”.

Следващата среща на Г-7 ще се проведе догодина в Япония.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст