ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Принципен интерес към активите на КТБ

ктб

Има няколко принципни предложения от инвеститори, които са заявили намерения да обсъдят възможността за закупуване на активите на Корпоративна търговска банка /КТБ/, научи "БАНКЕРЪ".

Сред проявилите интерес е турският холдинг "Йозтюрк груп". Компанията има инвестиции в зимния ни курорт Банско, където притежава  хотел „Кристъл апартмънтс”. Чрез дъщерната си компания „Регнум” „Йозтюрк груп” е направила инвестиции на стойност 30 млн. евро в България, което я нарежда на второ място, веднага след „Шишеджам”. През 2002 г. тя влезе на българския пазар в съдружие с най-големия турски бизнес конгломерат – “Коч холдинг”, с които създадоха веригата бензиностанции “Опет”. След това обаче, Йозтюрк груп” продаде дела си в “Опет” и се концентрира изцяло върху туризма, недвижимите имоти и проектите за възобновяема енергия.

Преди да се пристъпи към разглеждане на предложенията, според Закона за банковата несъстоятелност, синдиците трябва да извършат няколко стъпки с одобрението на Фонда за гарантиране на влоговете, които са свързани с определени срокове.

Първо- трябва да бъде изготвен списък с приетите вземания на кредитори от банката, който да премине съответните процедури, които пък следва да бъдат разгледани от Софийски градски съд. Това е важно, за да се знае какви задължения има банката, на базата , на които ще се формира финансовия ангажимент на инвеститорите, който те ще поемат към кредиторите.

Покупката на банка в несъстоятелност се извършва по следния начин: Инвеститорът плаща 1 лев на синдиците и поема ангажимент да удовлетвори определен размер от задължения към кредиторите по реда, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Второ- задължителна е оценка на активите, която синдиците трябва да разпоредят с одобрението на ФГВБ.

Трето- Офертата на инвеститорите трябва да бъде одобрена от БНБ. Според закона, покупката трябва да бъде извършена от инвеститор, получил предварителен банков лиценз от БНБ. Причината е, че след като купи активите на банката, инвеститорът или специално създаденото за целта негово дружество в България, се превръща в действаща банка.

Освен това, БНБ изисква от инвеститора да докаже, че разполага със средства, не само да плати договореното, но и със средства, с които да поддържа ликвидността и да развива банката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст