ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С 39 млн. лв. изграждат шест регионални центъра за реакция при бедствия

пожарна

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР ще получи 39 млн. лева за изграждането на шест регионални центъра за реакция при кризи и бедствия. Парите ще дойдат по новата оперативна програма "Околна среда", която все още не е одобрена от Европейската комисия. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при връчването на ключовете за още 67 нови пожарни автомобила на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Специализираната техника е купена с 97.5 млн. лв. по проект за ограничаване и ликвидиране на горските пожари по старата оперативна програма "Околна среда". Така с доставката на новите 67 пожарни броят им ще достигне до 201. Доставени са и шест високопроходими автомобила с оборудване за мониторинг, като предстои закупуването на още 67 пожарни коли. Отделно са осигурени 2400 комплекта  предпазни средства, необходими за пожарникарските екипи.

"Заедно с екипа на пожарната и подкрепата на премиера Бойко Борисов по време на първия мандат успяхме да убедим партньорите от ЕК, че те трябва да получат средства за нова техника", припомни Ивелина Василева. С новата доставка технически обезпечени ще са териториалните звена на пожарната, които осигуряват безопасността в трите национални парка – "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", 11 природни парка, 55 резервата и 35 поддържани резервата.

Във "Фейсбук" Борисов написа, че истински щастлив, че неговите бивши колеги ще имат възможност да работят с такава техника, която ще допринесе за справянето с бедствията и горските пожари и ще облекчи работата им.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст