ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отрязаха съдия Сантиров за съчувствие към арестант

Съдия Сантиров

Софийският апелативен съд реши вчера, че не е допустимо съдия Петър Сантиров от СГС да пуска на свобода задържани, позовавайки се на лични впечатления от арестите, пише Правен свят. Това стана на дело за мярката за неотклонение на сочения за наркобос Димитър Вучев-Демби, която се гледа на втора инстанция от Софийския апелативен съд.

В началото на декември м. г. Вучев бе арестуван при полицейска акция в дома му в столичния кв. Симеоново, където по-късно бяха намерени 9 пакета с коноп. По време на операцията Демби се опита да предупреди съпругата си по телефона "да чисти", но полицай забеляза това и при посягането към него Вучев го ухапа по ръката. Той е обвинен за притежание на наркотици с цел разпространение и нанасяне на лека телесна повреда на полицай и оттогава е в ареста. Жена му Милена е обвинена в съучастие и освободена срещу 1500 лв. гаранция да се грижи за трите им деца.

Миналата седмица оправданият по дело за корупция съдия в СГС Петър Сантиров промени мярката за неотклонение на Вучев в домашен арест. Мотивите му за това бяха, че според съдебно-медицинска експертиза Демби страдал от артроза, дискова херния и астма, която се обостря в ареста. Освен това обаче в определението си съдия Сантиров се позова на личните си впечатления за условията зад решетките, където има мухъл и влага и затова пусна Вучев на свобода.
"Трите ми деца присъстваха на обиск с куче и 20 полицаи, наркотиците са намерени на другия ден. Моля да бъда освободен, за да се грижа за семейството си", каза в последната си дума пред САС Вучев. Апелативните съдии обаче отмениха определението на съдия Сантиров, който реши Вучев да бъде под домашен арест и го оставиха зад решетките.

"Съдът, който ще гледа делото по същество, ще решава дали при обиска в дома на Вучев е запазена обстановката и има ли подозрения за подхвърлянето на наркотици. При гледане на мярка за неотклонение това не се изследва", отсече САС. На този етап има валидно доказателство – намерен коноп, показания на свидетели и причинена лека телесна повреда, което е достатъчно за обосновано предположение, че Вучев е автор на престъплението.

Според САС има опасност той да извърши друго престъпление, тъй като е криминално проявен. За здравословното му състояние съдът определи, че наистина в 2 от трите медицински експертизи се посочва да пребивава в помещение без влага, но той е подложен на лечение. Астмата не е била лекувана до задържането му в ареста.

"СГС се е позовал на лични впечатления, но САС мисли, че въпросът не може да се решава по такъв начин. Само с изводи за здравословно състояние не може да се измени мярката", отсякоха апелативните съдии и допълниха, че е нередно съдия, който гледа мярка за неотклонение на обвиняем, да се позова да личния си опит като арестант.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст