ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Делото срещу бивш митнически шеф забуксува заради вещи лица

Съд - Бургас

Вещи лица спъват процеса срещу бившия митнически шеф  Христо Григоров , обвинен в  длъжностно присвояване на почти 300 000 лв.  от  склад за съхранение на конфискувани стоки в  Лозово.  Счетоводителите  Христо Христов и Наню Нинов поискаха  удължаване сроковете за изготвяне на  съдебно оценъчната експертиза с още да два месеца,съобщи Радио Бургас.

„Това е пример как вещи лица бавят делото, след като е видно , че съдебния състав има желание да го приключи преди началото на съдебната  ваканция“, коментира съдия Катя Господинова и допълни, че експертизата е възложена още през април.

На въпрос на Радио Бургас дали не става дума за „шиканиране“ на процеса от страна на  вещите лица председателят на съдебния състав обясни, че няма механизъм по който вещите лица да бъдат принудени да си свършат работата в срок. "Това, което могат да направят те, е да се откажат от участие в процеса. Виждате от всяко едно дело зависи от вещите лица, дори и да искаме експресен процес, той не може да се случи“, каза още съдия Господинова.

Заключенията на Христов и Нинов са необходими за изясняване на обективната истина за какви, колко и на каква стойност стоки липсват от склада на митниците в базата на СО-МАТ в с. Лозово, където е трябвало да бъдат съхранявани и пазени от Христо  Григоров, в качеството му на митнически служител в Сектор “Административно наказателно и изпълнително производство и защита на интелектуалната собственост" в структурата на Отдел “Митническо разузнаване и разследване" в ТМУ – Бургас.

Днес беше разпитан  Веселин Цолов, колега на Григоров, който обясни в какви условия са били съхранявани конфискуваните стоки – цигари, парфюми, алкохол, дрехи, автомобил. Става дума за хале 1200-1300 кв. метра , като стоките били редени на земята направо върху цимента. Имало е случаи, в които стековете с конфискувани цигари са били проядени от мишки. Складът е функционирал от 2003 до 2008 г., като отговорен за стоките е бил и Григоров.

Престъплението, в което е обвинен Григоров, е извършено в периода 2006-2008 г. Това са правени две ревизии: през 2007 г., когато не са установени липсващи стоки,  в началото на 2008 г. една документална ревизия и друга – през лятото на 2008 г. Тя е била инициирана заради акция на БОП и задържани цигари Марлборо , които са били оставени в склада на  Григоров и впоследствие изчезнали. По време на последната ревизия самият Григоров е признал, че е продала цигари козметика и алкохол за да покрива дълговете си от хазарт. За целта той взимал големи кредити от Кристиян Коджулиев, изместен като един от близките около Митьо Очите.

Самият Кристиян, който се самоуби през януари 2013 г., в София, е свидетел по това дело и е разпитван. В скандала през 2008 г. бяха замесени и имената на тогавашния шеф на  РМД Димчо Кирязов и началникът на Митница Бургас Михаил Гочев, които малко след това подадоха оставки. Защитата на Григоров поиска днес разпит на още един починал свидетел Христо Тюлиев за да се спази процедурата. „Малко човещина трябва да има“, възропта съдия Господинова и обясни, че няма да праща призовка на починал до близките му.

Според прокуратурата и по признанията на самия обвинен той е започнал да изнася и продава цигарите защото бил затънал в огромни дългове заради влечението си към хазарта. За да покрива загубите от комар, взимал кредити срещу голяма лихва от хората на Митьо Очите и най-вече от лейтенанта му Кристиян Коджуклиев.

Присвоената сума, за която е обвинен Христо Григоров, е 277 000 лв. Ако се докаже вината му,  законът предвижда за това престъпления затвор от 10 до 20 години и конфискация на част от имуществото.

Друга любопитна подробност по делото е, че обвинението е представено от прокурор Ангел Ангелов , който през 2009 г. подаде оставка като ръководители на ОП  Бургас заради скандала с Красьо Черния.

Следващото заседание е на 16 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст