ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След протестърски цирк обвиненият в злоупотреба генерал Шивиков подаде рапорт за напускане

Министерство на отбраната

Обвиненият в злоупотреба със служебно положение командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден ген. Димитър Шивиков напуска армията по  собствено желание. „Подавам рапорт за оставка и продължавам като цивилен гражданин. Имам знания и умения, с които да се реализирам в цивилния живот“, обяви в сряда пред стотици военнослужещи и цивилни граждани в Карлово,събрани на протестърски цирк, абсолютно недопустим в една армия, самият Шивиков, цитиран от БТА. Той подчерта, че връщане назад няма и благодари на министъра на отбраната и на началника на отбраната. „Не ме освобождава министърът, а репресивният Закон за достъп до класифицирана информация, и тъй като имам достойнство, сам си подавам оставката“, каза Шивиков.

На 20 април т. г. Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение на ген. Шивиков за злоупотреба със служебно положение. Във връзка с това, по силата на Закона за класифицирана информация, му бе отнет достъпът до държавни тайни.

Според обвинението на 12 март бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи, отклонявайки ги от непосредствените им войнски задължения. На четиримата се е наложило да ремонтират жилището на генерала в София

Според обясненията на генерала военнослужещите са му помагали доброволно, на приятелски начала, а и не са били на работа този ден. Междувременно над 2500 души се подписаха в подписка в негова подкрепа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст