ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плава ли свободно рублата?

Централата на "Банк России"

Шест месеца след като обяви, че пуска националната валута да плава свободно, "Банк России" започна на 13 май всекидневни покупки на щатски долари, за да попълни валутните си резерви с около 140 млрд. долара (до общо 500 млрд. долара) през следващите няколко години. По този начин тя спря мощното поскъпване на рублата, което заплашваше да ореже бюджетните приходи, защото намалява вноските на износителите в държавната хазна. 

В резултат на хиперактивността на руските централни банкери рублата загуби 7% от пазарната си оценка към зелените пари през миналата седмица и достигна нива, които заплашваха да увеличат инфлационния натиск. А това провокира коментарите на анализаторите от "Ситигруп", от "Рабобанк" и от "Ренесанс капитал", че "Банк России" трябва да спре да купува долари от пазара. Което тя направи на 5 юни.

Според Пьотър Матис от "Рабобанк" началото на валутните интервенции навява на мисълта, че освен попълването на валутните резерви Руската централна банка е целяла да задържи местната валута в диапазона между 50 и 60 рубли за един щатски долар. Покупките предизвикаха критиките на ред банки, включително и на "Росбанк" и на "Ай Ен Джи груп", че този акт противоречи на политиката на свободно плаване на рублата. Заради купените 3.4 млрд. долара от 13 май досега руските пари са ограничили до 11% ръста си към американската валута от началото на годината.

В обедните часове на 11 юни един щатски долар се разменяше за 54.60 рубли. А според икономиста от московския офис на "Ситигруп" Иван Чакъров при сегашните цени на суровия петрол реалният обменен курс е 56 рубли за един долар. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст