ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ултиматумите не са конструктивни

Александър Ненков Герб

Не виждам нищо лошо ДПС да подкрепя наши идеи, понякога те са по-последователни от партньорите ни

Ако направим добри реформи, хората ще ги оценят, може би не веднага, но след време

ДПС да се изчисти от този образ, който е наслагван с годините – че те са корпоративна партия, че тях ги интересува единствено финансовото измерение на нещата

 

Г-н Ненков, за първи път миналата седмица заседанието на парламента се провали поради липса на кворум. Не се ли получава "с вашите камъни по вашата глава"?

– Не. Това, което се случи миналата седмица, беше единичен акт. На заседание на парламентарната група обсъдихме как да се подобри дисциплината и смятам, че това няма да се допусне повече. Тъй като ГЕРБ няма мнозинство, не само тя е отговорна за кворума. Има и други съуправляващи и подкрепящи партии, които също трябва да затегнат своята дисциплина. Не мисля, че това е толкова сериозен проблем.

В миналия парламент, когато вашата група организирано напускаше залата или не се регистрираше, лидерът Ви Бойко Борисов твърдеше, че осигуряването на кворума е задължение на управляващите, не на опозицията.

– Именно това ви казах. Но има разлика с миналия парламент. Никъде по света го няма това – спечелилата най-много гласове партия да няма нито един председател на комисия, да не може да състави кабинет, да не участва във властта по никакъв начин, дори като председател на Народното събрание нямаше. Не е имало такъв прецедент никъде.

Казахте, че за осигуряването на кворума разчитате и на вашите партньори. Но отхвърлихте предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в Закона за референдумите. Това няма ли да ги обиди и да ги накара да правят обструкции?

– Защо си мислите, че всяко нещо, което ГЕРБ предлага и иска да мине през пленарна зала, минава? По същата причина има и техни предложения, които смятаме, че не трябва да бъдат гласувани. В крайна сметка няма една доминираща партия. И всички политически сили в управляващата коалиция се съобразяват една с друга. Няма място тук за някакво сърдене. Всяка формация има своите виждания, предложения, законодателна инициатива и трябва да се намери балансът. Аз съм голям противник на това, когато нещо не мине, от някоя от съпътстващите партии веднага да започват да коментират как трябва да си преосмислят отношението към управлението, към мнозинството. Не смятам, че това е конструктивно.

Имате поставен ултиматум от Патриотичния фронт.

– Точно за това говоря. И премиерът коментира поставените от тях въпроси миналата седмица на блиц контрола. Темите им са много общи и безспорно и ние стоим зад тях като идеи – борба с битовата престъпност, подобряване на секторите енергетика, пенсионна реформа, здравеопазване. Но проблемите не се решават с магическа пръчка и не става от днес за след десет дена. Каквато и да е реформа – в който и да е сектор, изисква време, изисква полезни стъпки, които няма да дадат резултат на мига, а след една, две, три и повече години. Аз не виждам защо се поставя под съмнение работата на кабинета, при положение че се виждат първите резултати от неговото успешно управление – държавата има около 2% ръст на икономиката. Финансово държавата е стабилна. Доверието на партньорите от Европа в нас е подобрено. Имаме по-добра събираемост на приходите заради пресечената контрабанда. Само от акцизи имаме над 1.2 млн. повече от миналата година.

Поведението на някои от партньорите го отдавам на това, че предстоят местни избори и всяка партия се опитва да си консолидира електората. Но не мисля, че която и да е от четирите формации трябва да поставя такива ултиматуми.

При гласуването на промените в Закона за референдумите пак се оказахте с ДПС от едната страна на барикадата, което подхранва подозренията, че сте в тайна коалиция и разчитате на тях при важни решения. И за промените в конституцията ли ще разчитате на техните гласове?

– Някой път наистина е много трудно да имаш желание да направиш нещо и да осигуриш необходимото мнозинство. Безспорно в 43-ото Народно събрание ДПС подкрепя някои наши идеи. Няма нищо лошо в това. Все пак така е устроен по принцип парламентът. Вижте, ако ГЕРБ е имала желание да направи коалиция с ДПС, е могла да я направи досега. Още миналия мандат можеше да направим коалиция с тях и нямаше да стане кабинетът с БСП. Винаги сме имали тази възможност, но винаги сме бягали от нея. А това, че те ни подкрепят в някои наши идеи – не виждам причина да се търси някаква задкулисна игра. Колкото и невероятно да звучи, понякога ДПС са много по-последователни в своите виждания дори от нашите съпътстващи партии, с които се случва да говорим едно нещо, да имаме разбирателство по някоя тема, но в пленарната зала се прави по различен начин. Колкото до конституцията, отговорът е не. За да има промени в основния закон, трябва да са налице сериозно мнозинство и сериозна политическа подкрепа не от една-две партии. Аз лично се надявам – от почти всичките. Това не е повод да мерим кой колко гласове подкрепа има в пленарната зала, по-скоро трябва да бъде документ, който да обединява голямата част от политическата класа, защото това е основополагащ закон. Ако той се приеме напук, под натиск, със задкулисни игри, той няма да постигне целта, а именно – дългосрочна визия за това как ще се промени съдебната система. Ако има промени в конституцията, те наистина трябва да бъдат подкрепени от много широко мнозинство.

Как ще коментирате думите на премиера Бойко Борисов в телевизионно интервю, че ако Делян Пеевски напусне ДПС, тази партия ще стане удобна, приемлива за разговори с останалите. Тоест с нея вероятно ще може да се преговаря и за коалиция.

– Не бих искал да коментирам г-н Пеевски, той е мой колега, избран е все пак от една група от обществото, той е част от една голяма политическа партия. Безспорно наслагван е негативен образ върху неговата персона и покрай нея и върху ДПС. Но не мисля, че Делян Пеевски е олицетворението на всяко лошо мнение. Самата партия в годините има своите наслагвания на негативен образ – не само и конкретно заради Делян Пеевски. А думите на премиера бих ги определил като насочени не лично срещу персоната Делян Пеевски, а по-скоро като призив ДПС да се изчисти от този образ, който е наслагван с годините – че те са корпоративна партия, че тях ги интересува единствено финансовото измерение на нещата. Ако ДПС успее да изчисти този негативен образ във времето и да покаже, че наистина е отговорна партия, в бъдеще няма как управляваща формация да не се съобразява с нея, тъй като печели вота на немалък брой избиратели.

Да разбираме ли, че след местните избори, ако сегашните Ви партньори се представят неособено добре, може да има преформатиране на коалицията?

– Вижте, ние сме в коалиция с партия като АБВ, която беше на ръба на прага за влизане в Народното събрание, и не мисля, че изборните резултати са причината. А и не мисля, че е възможно на този етап да има каквито и да било разговори с ДПС, освен единствено по конкретни законопроекти, както беше с плоския данък, където те споделят нашето виждане. И не виждам нещо лошо в това, че те могат да ни подкрепят по една или друга тема.

Кабинетът се справя до този момент много добре. Да, имаме разногласия и ще имаме. Все пак сме четири партии, които под една или друга форма се опитваме да подкрепяме правителството и го правим. Не мисля, че коалицията е нестабилна и не е необходимо да се провеждат каквито и да било допълнителни разговори, независимо от това как ще протекат местните избори и коя партия колко гласа ще успее да получи. И пак апелирам към съпътстващите ни партии, когато имат различно мнение, дори когато има пререкания, да не се стига до такива ултиматуми. Това не е подходящо за 43-ото НС. Виждате, че диалогът в него е много по-различен, няма такива междуличностни конфликти, както беше в последните една-две години. Хората показаха отношението си към подобно поведение и с протести, и с волята си да гласуват. И ние – като политици, трябва да сме се поучили и да сведем разговора наистина само до това кой какви идеи има за развитие, за реформи, за предложения, за решения.

Смятате ли, че въобще ще бъдат направени някакви реформи в съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система? Знаете, че в година с избори реформи не се правят, а наесен имаме вот за местна власт, догодина – за президент.

– Да, в кръга на шегата, избори има всяка година, за добро или за лошо. Но вижте, законопроектите са готови – и за здравеопазването, и за пенсионната система. Те ще влязат в Народното събрание. А какво ще произведем ние в парламента ще видим след време. Но реформите не бива да бъдат забавяни, независимо от това, дали има местни избори. По-скоро друго ме притеснява. Надявам се да избягаме от популизма точно поради вота за местна власт, а не всеки да се опитва да си създава някакъв положителен образ и да прави популистки предложения именно в тези сектори, в които трябва да се проведат реформи. Надявам се това да си го спестим и да гледаме по-държавнически, вместо с някакъв тесен хоризонт до местните избори. Ако наистина направим добри реформи в тези сектори, хората ще ги оценят. Може би не веднага, но след време.

 

 

Александър Ненков е роден на 7 ноември 1983 г. в София. Завършил е 35-о СЕУ "Добри Войников", а след това "Международни отношения"  – специализация "Европейски страни" в УНСС. През 2007 г. записва Европейски отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Икономист и политик от ГЕРБ. Депутат в 41-вото, 42-рото и 43-ото НС. Син на бившия конституционен съдия Румен Ненков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст