ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Реформаторите пренесоха кавгите си в Брюксел

Парламент Радан Кънев РБ

Два скандала успяха да забъркат реформаторите през тази седмица, като единият от тях излезе извън границите на България. Лидерът на „Демократи за силна България“ Радан Кънев и шефката на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева пренесоха домашните си крамоли на европейска сцена и принудиха председателя на Европейската народна партия

Жозеф Дол да се обяснява

и да опровергава неверни твърдения. Че Реформаторският блок е съшит с бели конци от две по-големи парчета и още няколко малки кръпки, ние си знаем. Но сега вече го разбраха и в тяхното европейско семейство. Става ясно също, че борбата за надмощие и лидерство в блока между Радан Кънев и Меглена Кунева се ожесточава и започват да не се подбират средства.

Какво точно е казал Кънев, как е предадено на Дол явно ще се изяснява още дълго, но е факт, че последва остра реакция на лидера на ЕНП. Източници от Брюксел споделили пред някои медии, че думите на водача на ДСБ, че "Жозеф Дол е натискал ГЕРБ да се коалира с ДПС след парламентарния вот миналата година", били предадени от неговата съперница в Реформаторския блок, вицепремиера Кунева. Всъщност казаното от Радан Кънев било взето от негова медийна изява и не е много ясно кой и как го е споделил на Дол.

Но със светкавично разпространено официално писмо на ЕНП лидерът й Жозеф Дол отрича, че някога е агитирал Бойко Борисов ДПС да влезе в управлението. Той беше на посещение в България веднага след провеждането на парламентарните избори миналия октомври по покана именно на Борисов, за

да подпомогне трудния процес на съставяне на правителство

Вероятно затова и се срещна с лидера на БСП Михаил Миков. (По онова време се говореше усилено, че европейската десница иска да постигне широко мнозинство у нас като в Германия.)

В писмото си сега Дол едва ли не уличава Радан Кънев в лъжа. На свой ред той пък взе да се обяснява. „Нека видим какво казах аз и какво каза Дол, за да видим как грозно, не за пръв път, в отношенията ни с ЕНП е бил подведен“, обяви той и допълни, че никога не е изричал подобно нещо. "ЕНП не е искала ДПС да участва в правителството и това е абсолютен факт. Но аз никога не съм казвал подобно нещо. Аз казах, че е имало натиск за кабинет на малцинството, което ние отхвърлихме, което е вярно", оправда се Кънев.

В четвъртък, на 11 юни, депутатите в парламента пък се изпокараха заради предложение пак на Реформаторския блок. Десните настояваха при промени в Кодекса на труда датата 1 май да се чества не само като Ден на труда, но и като деня на избухване на Априлското въстание. Тази груба историческа фалшификация в опит за омаловажаване на един международно признат празник, който обаче е свързван повече с левите движения, изнерви депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова. Тя беше принудена да се позове чак на Грегорианския календар, за да докаже, че Априлското въстание е избухнало на 20 април по стар стил и на 2 май по нов. Народната представителка заяви, че това предложение със сигурност ще бъде отхвърлено, защото не може да се сменят датите на историческите събития.

От БСП също реагираха. Депутатът Георги Гьоков обвини реформаторите в нескопосан

опит да омаловажат празника на трудещите се

Според него така те ще разгневят не само политическите си опоненти от левицата, но и синдикатите, а и милиони хора по цял свят. Социалистът иронизира десните, като предположи, че те вероятно бъркат 1 май с датата, на която на Бузлуджа е учредена БСП – 1 август.

Това заяждане кой знае защо ядоса председателя на парламента Цецка Цачева, която също се включи в разправията и нахока Гьоков, че излиза от темата и че "всички знаят историята на партията". Той пък се оправда, че Цачева не му давала възможност да влезе в темата, в отговор на което шефката на Народното събрание го заплаши, че ще го накаже, ако оспорва мнението й.

В защита на реформаторското предложение застана Петър Славов от парламентарната група на Блока. Той посочи, че 1 май разединява нацията, защото БСП го е обсебила, а Априлското въстание ще я обедини. Депутатът призова социалистите да видят кое събитие е първо в историята и да бъдат патриоти. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт не остана по назад, отбелязвайки, че е глупаво на 1 май да се почива заради Деня на труда, а на 2 май – заради Априлското въстание.

Точка на спора постави социалистът Таско Ерменков, който обяви, че "както и да въртим, 20 април не може да съвпадне с 1 май". След което отдаде заслуженото и на Цачева в знак на солидарност с колегата си Гьоков, когото тя прекъсваше и на когото се  скара. "Колкото до това, че познавате историята на партията, ние не се съмняваме, защото вие сте дълбоко свързана с нея, макар да сте се отрекла, но недейте да се срамувате“, заключи Ерменков. Цачева прие хапливата забележка с гробно мълчание.

Все пак гласуването на промените в Кодекса на труда беше отложено за петък, за да имат депутатите още един ден за трезв размисъл.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст