ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Срещата на Г-7 акцентира на климата

меркел обама

След два дни, преизпълнени с разговори, лидерите на Г-7, седемте развити страни с най-големи икономики, си тръгнаха от Баварските Алпи, без да са постигнали някакви забележителни резултати. Срещата в луксозния хотел "Шлос Елмау", намиращ се сред живописна местност на границата на Германия и Австрия, приключи с приемането на декларация от 17 страници, засягаща широк кръг от въпроси. Всъщност това бе втората среща на седемте водещи страни с изчерпателен дневен ред, покриващ теми от областта на сигурността, социалната и икономическата сфера.

Според декларацията държавните ръководители на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, САЩ и Канада са обсъждали въпроси, засягащи световната икономика, промените в климата, подобряването на възможностите пред жените, регулациите на финансовите пазари, данъците, търговията, кризата в Украйна, ядрената безопасност, положението в Либия и борбата с тероризма.

Особено място бе отделено на промените в климата, като германският канцлер Ангела Меркел постигна известни успехи в тази посока,  успявайки да убеди гостите си да приемат, че няма да се допуска повишаване на средните температури на Земята с повече от два градуса. Те застанаха също така зад препоръката на ООН през 2050-а емисиите на парниковите газове да бъдат намалени с между 40 и 70% спрямо 2010-а. Това решение може да се приеме като победа за Меркел, която си беше поставила за цел изработването на обща позиция на Г-7 преди провеждането на Конференцията за климатичните промени, насрочена за декември тази година в Париж. Наистина, приетите ангажименти означават рязко намаляване на добивите и замърсяването от въглища, нефт и газ през следващите десетилетия, но държавниците не показаха склонност да се ангажират с конкретни срокове за такива съкращения.

Що се отнася до световната икономика, лидерите на Г-7 отбелязаха, че от предишната им среща през миналата година в Брюксел икономическото възстановяване е напреднало. Все още обаче много икономики "функционират под пълния си потенциал" и е нужно да се работи и занапред за постигането на "силно, устойчиво и балансирано развитие". И в този случай във финалната декларация не се предлагат конкретни мерки или планове.

Иначе "седмицата" се изказа за ускоряването на работата по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, поставяйки си за цел сключването му във възможно най-близко време, за предпочитане преди края на тази година.

Друг централна тема на срещата в Бавария бе конфликтът в Украйна. Участващите в нея държавни ръководители отново осъдиха присъединяването на Крим към Русия, заради което и президентът Владимир Путин бе отлъчен от тяхната компания, и предупредиха, че ще наложат по-твърди санкции срещу Москва в случай на ескалация на конфликта в Донбас. "Готови сме да направим това, ако стане необходимо. Истината обаче е, че не искаме да засилваме санкциите", каза Меркел. Тя отбеляза, че кризата може да бъде решена само по политически път, като в основата на мирното й уреждане трябва да стоят Минските договорености.

Както можеше да се очаква, въпросът за финансовата криза в Гърция също бе засегнат, макар че не беше включен в официалния дневен ред и не бе отразен във финалната декларация. След  срещата на Ангела Меркел и американския президент Барак Обама говорителят на Белия дом съобщи,  че двамата са стигнали до общата позиция за необходимостта Гърция да извърши реформи и да се върне по пътя на устойчивия растеж. От името на Г-7 германският канцлер заяви, че страната не бива да излиза от еврозоната. "Всички присъстващи са единни – Гърция трябва да остане в еврозоната", подчерта Меркел и предупреди, че на Атина не й остава много време, за да постигне сделка със своите кредитори, която да й осигури свежи средства.

Срещата на върха в "Шлос Елмау" беше "малко по-интересна от обичайното" главно заради сегашните глобални предизвикателства, с повечето от които страните от Г-7 не биха могли да се справят поотделно, коментира бившият главен икономист на "Голдман Сакс" Джим О’Нийл. Той обръща специално внимание на продължаващата опасност от дефлация във водещите икономики и на слабия икономически растеж на Европа. "Всъщност е трудно да се проведе обсъждане как да бъде постигнато по-балансирано развитие без участието на някои държави извън групата на седемте като Китай и Индия, както и на други големи развиващи се икономики, които също изпитват затруднения, като Бразилия и Русия", заключава О’Нийл.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст