ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нов провал на преговорите за Гърция

оливие бланшар

Преговорите в Брюксел между Гърция и международните й кредитори завършиха без споразумение поради сериозните различия, които се запазват. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче, остава убеден, че може да бъде намерено решение до края на месеца, когато Гърция трябва да върне кредит на Международния валутен фонд. Основният проблем обаче е, че страната може и да не успее да изпълни това задължение.

Източник от гръцкото правителство определи исканията на кредиторите от ЕС и МВФ като ирационални. Той хвърли вината за провала на преговорите най-вече върху Международния валутен фонд. Според него позицията на МВФ "безкомпромисна и твърда", тъй като базираната във Вашингтон глобална финансова институция е настоявала за ново орязване на пенсиите и за повишаване на данък добавена стойност в Гърция. Според Европейската комисия Гърция трябва да пести до 2 млрд. евро годишно, за да получи финансовата помощ.

"Надеждно споразумение ще изисква трудни решения от всички страни", гласи изявление на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Споразумение ще бъде възможно само ако управляващата в Гърция партия СИРИЗА приеме реформиране на ДДС и нови съкращения на пенсиите, за да се оздравят финансите на Гърция, която е на ръба на фалита. "Ако тези реформи не бъдат осъществени, Гърция няма да може да постигне стабилен растеж и бремето на дълга ще нарасне", посочва Бланшар.

Наред с това той признава, че гръцките избиратели са отхвърлили някои от изискваните реформи, като са издигнали СИРИЗА на власт.

Според Бланшар постигането на споразумение ще изисква допълнително усилие от европейците, които трябва да предложат на Атина нова значителна помощ при по-изгодни условия за дълга, като удължат сроковете за изплащане и намалят лихвите. "Има граници за това, което може да направи Атина, но има и граници на равнище финансиране и облекчаване на дълга", се казва в изявлението на висшия представител на МВФ,

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст