ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВКС върна мегаделото „Килърите”, доживотните присъди били несправедливи

вкс

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу „Килърите" на Варненския апелативен съд. Отменена е само частта, в която трима подсъдими – Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца и Георги Вълев получиха доживотни присъди. ВКС смята, че тези присъди са несправедливи. Според ВКС е нарушено правото на защита на подсъдимите, нужно е и събирането на нови доказателства.

От публикуваното на сайта на ВКС решение става ясно, че съдът връща делото само в частта за двете убийства, но потвърждава присъдата в останалата й част.

Мегаделото „Килърите" започна на 27 юни 2011 г. Обвиняеми по него са Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Георги Вълев и Райчо Стойнов заради поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, както и за причиняване на телесни повреди, за палежи и взривове.

На 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на „Килърите" – Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди. На 27 февруари миналата година Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на трима от подсъдимите – Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов – Кеца и Георги Вълев за убийството на Румен Рачев и Петър Лупов. Останалите от групата на „Килърите" – Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

ВКС даде ход на делото срещу групата на „Килърите" през декември миналата година.

С днешното си решение ВКС отменя присъдата на Варненския апелативен съд от 27 февруари в частта, в която Шуменският окръжен съд е осъдил на доживотен затвор Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов – Кеца и Георги Вълев. Отменени са и 15-годишната присъда на Янко Попов и седемгодишната присъда на Райчо Стойнев.

Допуснатите от първоинстанционния съд съществени процесуални нарушения при събирането и проверката на доказателствата и доказателствените средства, са довели до ограничаване правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу него. Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а обсъжданите доказателствени източници, имащи съществено значение за установяване на обективната истина по делото и част от общия обем от доказателства, са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав, видно от съдържанието на мотивите към присъдата, се казва в решението на съдиите Красимир Харалампиев, Цветинка Пашкунова и Даниела Атанасова.

Въззивната присъда е отменена и в гражданската й част. В отменените части делото е върнато на Варненския апелативен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав и за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения.

Касационният съд е съгласен с изводите на долните  инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група за убийства, палежи, взривове, побои. Занимавала се е и с лихварство. Стоянов получи 15 години затвор заради централната си роля в групата, Костов бе осъден на 10 години зад решетките, а Янко Попов – на 5 години.

От решението на ВКС става ясно, че отмяната на присъдата в частта за двете убийства, не води до отмяна на осъждането за организирана престъпна група.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст