ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банковата тайна не трябва да пада за добросъвестните вложители

Финансов форум на тема : Иновирането във финансовия бизнес Петър Андронов

Да не се разкрива банковата тайна за всички клиенти, ако дадена банка изпадне в несъстоятелност. Това призова главният изпълнителен директор на "СиБанк" и председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Според него не всички клиенти имат отношение към причините за изпадането на банката в несъстоятелност, но с разкриването на данните от сметките им, те стават уязвими.

"Банковата тайна трябва да опази добросъвестните вложители от криминални посегателства върху тяхното имущество, защото когато осветлиш какво притежава някой, който не е извършил нищо лошо, тогава той става потенциален обект на атаки", смята Андронов и намекна, че фокусът трябва да падне върху политиците и хората, които са въздействали върху работата на една или друга институция.

Той коментира и избора на нов управител на БНБ, но категорично отказа да посочи името на експерта, който би желал да оглави Централната банка. По думите асоциацията няма да назове своя фаворит за гуверньор, но даде да се разбере, че при неподходящ кандидат за поста ще реагира.

Банкерът изрази мнение и за внесените промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, с които в българското законодателство се въведа Европейската директива за оздравяване на кредитни институции. Според него обаче въпросът ще бъде политизиран. "Ако законопроектът беше приет през 2012 г., той щеше да мине без много шум. Сега обаче след фалита на КТБ ще има много дебати", коментира още председателят на Асоциацията на банките в България.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст