ЕС със спешен план срещу банкова паника в Гърция

гърция банка паника

Европейският съюз е решил вчера да приложи "спешен план" за избягване на банкова паника в Гърция, ако страната не успее да постигне споразумение с международните си кредитори до края на тази седмица, пише в. "Зюддойче цайтунг".

Планът има за цел да подготви "контрол над финансовите потоци" от Гърция, за да предотврати изтичане на капитали.

Аналогични ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският ежедневник.

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на транзакциите, което ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент.

В резултат може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

Същевременно гърците поставиха абсолютен рекорд по теглене на пари от банковите си сметки, съобщи гръцкият електронен портал "Репортер". Изданието уточнява, че до затварянето на банките в Гърция от сметките били изтеглени около 600 млн. евро. Това е 2.5 пъти повече от сумите, изтеглени в петък.

Подобна нервност на вложителите се обяснява с провала на преговорите на гръцкото правителство с кредиторите, състояли се на 13 и 14 юни в Брюксел.

Дискусиите ще продължат в Еврогрупата, чието следващо заседание е насрочено за четвъртък в Люксембург. Вчера обаче Гърция и кредиторите втвърдиха допълнително позициите си, които и без това се разминават чувствително.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст