ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС поиска всички депутати да се избират мажоритарно

Парламент Пресконференция на Лютви Местан ДПС Рушен Риза

ДПС ще направи радикално предложение за промяна на един от въпросите за референдума. Лидерът на партията Лютви Местан заяви, че неговата формация ще иска не една част от народните представители, а всички да се избират мажоритарно. Това стана ясно от пресконференция на партията в Народното събрание. 

"Българските граждани искат мажоритарен вот, но не искат една трета от народните представители да бъдат избирани мажоритарно, а всички. Питам защо въпросът се задава така? Това е лицемерно и демагогски", обяви Местан. Той допълни, че всички десни партии с изключение на ГЕРБ са против задължителния вот, който не работи за тях, само че нямат доблестта да си го признаят.

"Те ще усетят в пълна мяра максимата "внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се случи". Десните са и срещу мажоритарния вот, защото той поначало е насочен срещу политическия плурализъм", каза още лидерът на ДПС.

Той говори и по темата за конфликта в столичния квартал "Орландовци". По думите му е странна тезата, че ДПС мълчи по въпроса. Той обобщи, че нищо от казаното от останалите политически формации не е дало системно решение на един стратегически важен проблем за страната. 

"Единственото, което чуваме от ултранационалистите и от представителите на ДСБ е, държавата да влезе в гетата. Как? – С жандармерия – засилено постоянно полицейско присъствие. Така държавата да наложи страх. Вчера думата "страх" е повторена три пъти. Страхът е емоционален и екстремен, който не води до доверие и трайно решение на проблемите", каза лидерът на ДПС. 

По думите му държавата наистина отсъства от тези райони с преобладаващо ромско население. Но тя трябва да влезе там не само със сила, но и с реална политика на интеграция и социално включване. Той добави, че тяхната формула е чрез образование да има заетост, спазване на законите, плащане на социалните и здравни осигуровки, както и плащане на данъците.  

Той отново повтори, че това може да стане с изграждането на детски градини не само в централните квартали на София, но и крайните такива. Местан подчерта, че партията му никога не е била основна управляваща формация, а подкрепяща. И затова нейните идеи относно образованието в тези проблемни квартали били недочути. 

"Детска градина за всяко българско дете, в това число и за всяко ромче. Образованият гражданин ще познава законите, ще ги уважава и ще ги спазва. Образованият гражданин ще си намери работа рано или късно, а този който си е намерил работа ще плаща социални, здравните осигуровки и данъци. Всичко друго е популизъм, всичко друго е опит да се скрие реалния проблем и той ще бъде заменен с чисто полицейски действия", допълни още Местан. 

На въпрос на репортер на вестник "Банкеръ" дали чисто хипотетично той би записал своето дете в детска градина с преобладаващи ромски деца, отговори, че е ненормално, ако има български гражданин, който не би го направил. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст