ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин предупреди Гърция, че иска списък с реформи

германия

Германските власти предупредиха Гърция, че на свиканата за понеделник спешна кризисна среща на лидерите от еврозоната няма да бъдат взети политически решения, ако властите в Атина не представят пакет с реформи, който да получи одобрение от страна на международните кредитори.

Говорителят на германския канцлер – Щефан Зайберт заяви пред репортери в Берлин, че основата за каквато и да е дискусия на срещата на върха в понеделник трябва да е споразумение между гръцкото правителство и Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

"Ако подобно споразумение не бъде представено, тази среща най-вероятно ще се превърне само в консултативна, без на нея да бъдат взети някакви конкретни решения. Не е твърде късно за постигане на споразумение с Гърция и германското правителство се надява, че подобна сделка все още е възможна", посочи Зайбер.

Кризисната среща на върха в началото на следващата седмица – осем дни преди изтичане на настоящата спасителна програма за Гърция, ще бъде един от последните опити за постигане на споразумение, което да предотврати изпадането на страната в неплатежоспособност в края на месеца и риска за излизане на Атина от еврозоната.

Междувременно, попитана, дали Еврогрупата ще обсъжда възможността за налагане на контрол на капитала за Гърция с оглед масовото паническо теглене на средства от гръцките банки, говорителката на немското финансово министерство – Фредерике фон Тисенхаусен отговори, че "по принцип решение за налагане на контрол върху капитала е прерогатив на националните правителства и не подлежи на никакви дискусии".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст