ЕЦБ отпусна още помощ за гръцките банки

Сградата на ЕЦБЕвропейска централна банка

На извънредна телеконферентна среща, Европейската централна банка повиши тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната, съобщи Ройтерс.

Това представлява второ за настоящата седмица увеличение на кредитната линия на ЕЦБ за гръцките банки с оглед на масовото паническо теглене на депозити от банковата система на страната през последните дни. От понеделник до вчера включително са били изтеглени депозити за около 3 млрд. евро, като само през последните два дена "кървенето" на гръцката банкова система е било в ежедневен размер от 1 млрд. евро с оглед на засилващите се страхове за скорошен фалит на Гърция и за налагане, дори още в началото на следващата седмица, на т.нар. "контрол на капитала".

В сряда Европейската централна банка одобри повишение на тавана на програмата ELA с 1,1 млрд. евро до общо 84,1 млрд. евро, но след днешното решение, не се съобщава точния размер на новото повишение.

Днес Управителният съвет на ЕЦБ одобри повишение на програмата ELA, тъй като централните банкери очакват положителен изход на срещата на върха в понеделник, заяви банков източник, позовавайки се на насрочената за понеделник извънредна среща на лидерите на еврозоната на която да се обсъди съдбата на Гърция.

Липсата на информация за размера на новото повишение на програмата ELA означава, че ЕЦБ вероятно не желае да стане ясна нейната преценка за предстоящото през следващите дни теглене на средства от гръцката банкова система.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст