ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Походът на ГЕРБ към местната власт

Йорданка Фандъкова

ГЕРБ ще номинира за втори кметски мандат над две трети от сегашните градоначалници на по-големите градове в страната. Останалата третина ще бъдат нови имена. От ръководството на партията заявиха, че ще отпаднат хора, които не са издигнати от ГЕРБ, а са били само подкрепени на предишните избори през 2011-а. Или пък за кметове, които не са си вършели добре работата, но това се отнасяло за по-малки населени места. Имало и такива, разбира се, които са уронили престижа на формацията или са опетнили името й, но те не били много. Освен това лидерът Бойко Борисов недвусмислено обяви, че държи кандидатите да са издигнати от неговата партия, за да носят отговорност, а не да са независими от никого.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обясни пред в. "БАНКЕРЪ", че в момента протичат събрания във всяко населено място, на които хората трябва да кажат дали са доволни от сегашния си управник и самите те да представят номинации за разглеждане от Изпълнителната комисия. Не може да не се съобразяваме с мнението на местните структури и организации, категоричен бе той.

"Длъжността кмет е една от най-неблагодарните, защото винаги има недоволни – те излизат на протест, а доволните си седят вкъщи. Така че за мен, ако един кмет е харесван 50:50, той е идеалният кмет“, каза с чувство за хумор Велчев. След това съвсем сериозно поясни, че в ГЕРБ правят и социологическо проучване, ако са се спрели на две-три кандидатури. В последна сметка ще бъде издигнат този, който е най-одобряван от населението на съответния град.

Така Велчев защити и повторното издигане на градоначалника на Нова Загора Николай Грозев, който се прочу с гоненето на злата прокоба и многото катастрофи чрез ръсене на захар по пътищата. "По-важно е как жителите на Нова Загора приемат този кмет, а не тук от София или другаде как виждат действията му“, смята заместник-шефът на парламентарната група.  Със сигурност обаче кметове като този в Ботевград нямат никакъв шанс отново да бъдат издигнати.

Бойко Борисов вече оповести, че кметовете на четирите най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас, ще бъдат номинирани за нов мандат на изборите през есента, тъй като се справяли много добре. Във всеки случай Йорданка Фандъкова, Иван Тотев, Иван Портних и Димитър Николов имат всички шансове да бъдат преизбрани.

От седмици вече ръководството на ГЕРБ атестира градоначалниците си. Най-голямата политическа сила има кметове в 83 общини, сред които и 14 областни града. Може да се каже, че държи и Перник, след като Росица Янакиева стана депутат от АБВ, а Общинският съвет назначи служебен кмет от ГЕРБ.

Целта, която са си поставили в управляващата партия за вота на 25 октомври, е да превземат почти всички 28 областни града и да разширят максимално влиянието си в по-малките населени места. Ето защо заместник-председателят й Цветан Цветанов от месеци обикаля структурите в страната и стяга редиците. Местните ръководства на партийните организации са натоварени със задачата да съберат информация за работата на досегашните местни ръководители, която да бъде анализирана, преди да се вземе решение за номинациите. Кметските кандидатури ще бъдат издигнати на общински конференции, но последната дума ще има Изпълнителната комисия.

Според запознати с партийните дела освен в четирите големи града са ясни и претендентите в Благоевград, Стара Загора, Русе, Велико Търново и Габрово. Това са досегашните им градоначалници Атанас Камбитов, Живко Тодоров, Пламен Стоилов, Даниел Панов и Таня Христова. Големи шансове да повтори мандата си има кметът на Банско Георги Икономов, както и този на Смолян – Николай Мелемов, който ще трябва да се пребори със силната кандидатка на БСП депутата Дора Янкова, дългогодишен управник на този град.

Пазарджишкият кмет Тодор Попов, който беше подкрепен от ГЕРБ на изборите през 2011-а, няма да има този шанс след разкритията за обширното му имение и неговите бизнес обвързаности. Компрометиращо обстоятелство за Попов е също, че началничката на кабинета му, Татяна Стоянова, бе застреляна показно в началото на годината.

Не е сигурно още дали партията на Борисов ще застане зад сегашните кметове на Плевен и Добрич – Димитър Стойков и Детелина Николова. Последната е на тази длъжност вече за трети мандат, като през първите два управлява от името на НДСВ.

В ГЕРБ обмисляли и специална стратегия за превземането на бастионите на БСП и ДПС, твърдят запознати. В някои от тях в кметската надпревара щели да се хвърлят сегашни депутати. Така например за Ловеч се подготвя народната представителка от региона Корнелия Маринова, а за Шумен – Любомир Христов, който търка депутатската банка за втори път. За състезанието във Враца в ръководството на партията се колебаели между депутатката Петя Аврамова и бившия кмет на града, а после социален министър и сегашен съветник на Борисов – Тотю Младенов. Народният представител Дилян Димитров пък може да се кандидатира за кметския стол в Монтана. За Видин още няма набелязан претендент.

Битката в Сливен най-вероятно ще е много ожесточена, тъй като бившият градоначалник Йордан Лечков отново се кани да се хвърли в нея, но не желае подкрепа от ГЕРБ и ще играе срещу тях. Преди броени дни партията номинира официално икономиста Стефан Радев за кметския стол в Града на Стоте войводи.

Не е ясно каква ще е тактиката на управляващата партия в Кюстендил. Нейната структура там не е особено силна, а кметът Петър Паунов, който преди беше представител на десните, е много популярен. Преди десетина дни той обяви, че ще проведе референдум сред гражданите дали искат да се кандидатира отново. В допитването обаче няма да участват циганите, за да не бъде обвинен, че разчита на техните гласове. Ако този сондаж покаже, че Паунов все още е желан от населението, ГЕРБ може да не издигне срещу него сериозен опонент. Още повече че той бил в отлични отношения с Бойко Борисов.

В Кърджали срещу Хасан Азис, изглежда, за втори път ще се изправи Илия Илиев. Преди четири години той загуби, тъй като БСП застана зад кандидат на ДПС. Не е ясно засега кой ще се състезава и за стола на скандалния Георги Иванов в Хасково.

По всичко изглежда, че ГЕРБ ще заложи в голяма степен на вече доказали се изпитани кадри в местната власт. Повече от половината кметове ще могат да повторят мандата си, но ще има и съвсем нови имена.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст