ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Дървената мафия” разчита на връзки с властта

изсичане на гори

Мораториумът за износ на дървесина трябва да стои докато не видим дали мерките действат, заяви секретарят на парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии Димитър Делчев. Той взе участие в дебат свързан с незаконния добив на дървесина и промените в Закона за горите, чийто организатор е СИП "Зелени закони". Делчев подчерта необходимостта от яснота по какъв начин ще се следи дали промените в закона дават желания резултат.

"Нямам съмнения, че Министерство на земеделието и храните има волята за справянето с проблема, но не съм сигурен за всички служители по веригата", категоричен бе секретарят на парламентарната група на реформаторите. Делчев добави още, че Реформаторският блок ще подкрепи всяка идея за промяна, свързана със затягането на контрола в горите. "Дървената мафия" разчита на връзки с властта, затова трябва да се стигне до всички, замесени във веригата за незаконно изсичане на дървета", заяви Делчев.

"Хората, които трябва да контролират за изсичането на гората, трябва да имат ясна отговорност и когато има засечени проблеми да подлежат на наказания", каза още представителят на реформаторите. Делчев е категоричен, че трябва да има по-голяма отговорност за юридическите лица и че по закон те не носят наказателна отговорност, но може да им бъде наложена административна санкция. По негови думи въвеждането на електронните билети ще даде възможност да се проследява дървесината от гората до крайния потребител.

Народният представител даде за пример получени сигнали за местностите над селата Литаково и Горни Окол, че са напълно изсечени. "Слухът за смъртта на българската гора се оказа неверен, но има конкретни територии, където това е реалност", заяви Делчев и добави, че трябва да се наблегне на контрола.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст