Джихадистите удариха на три континента

тероризъм кувейт взрив

Терористи извършиха на 26 юни едновременно нападения във Франция, Тунис и Кувейт, като оставиха след себе си десетки убити.

Нападателите във Франция атакуваха притежаван от американска компания химически завод до Лион, като обезглавиха един човек, раниха няколко и се опитаха да взривят предприятието. Президентът Франсоа Оланд прекрати участието си на срещата на върха на ЕС в Брюксел и се завърна в страната заради терористичния акт.

При атаката в Тунис въоръжени с автомати мъже са нападнали хотели в морския курорт Сус, като са открили огън по намиращи се на плажа туристи и са убили най-малко 27 души, сред които и много чужденци.

Най-малко 13 са загиналите при взрив, извършен от атентатор самоубиец в шиитска джамия в Кувейт. Радикалната групировка "Ислямска държава" вече пое отговорност за нападението, като посочи в свое изявление, че атаката е била насочена срещу "храм на онези, които отхвърлят правата вяра", както джихадистите обикновено наричат шиитите.

Все още не са открити доказателства, че трите терористични атаки са извършени координирано, но само преди дни "Ислямска държава" призова за засилване на нападенията по време на свещения мюсюлмански месец Рамазан. "Муджахидини, където и да сте, превърнете Рамазан в месец на нещастия за неверниците", заяви по-рано тази седмица говорителят на групировката Абу Мохамед ал Аднани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст