Над 1000 фирми участваха в протеста срещу новата цена на тока

протест фирми

Повече от хиляда големи компании участваха в протеста на работодателите срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията с между 13 и 20%. Предприятията спряха производството си за един час преди обед.

Ефективните протестни действия обхванаха цялата страна и всички производства, преди всичко енергоинтензивните предприятия. Това са предимно производства, които са ориентирани към износ и формират гръбнака на износа – металургия, стъкларска, циментена промишленост, посочи Камен Колев от Българската стопанска камара.

Въпреки срещата с премиера и ресорните министри и набелязаните конкретни мерки, бизнесът все още чака реалното решаване на проблема в енергийния сектор, включително реформиране на цялостния ценови модел, с балансиране на интересите на всички страни и въздържане от промени в цените както за стопанските, така и за битовите потребители.

Протестът обединява всички работодателски организации. Същевременно от бизнеса пресметнаха, че негативният ефект от скока на тока за фирмите ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от запълването на "дупка" в НЕК.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) съобщиха, че се очаква консумацията на електроенергия да намалее с около 160 мегавата заради обявеното от бизнеса спиране на производства. От оператора изтъкнаха, че такъв спад в консумацията не е проблем за енергийната система на страната и е съизмерим със спада на потреблението по време на ежегодната инициатива Часът на земята.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст