Ненчев: В България ще има около 40 американски танка

Парламент Николай Ненчев мин. на отбараната

Бъдещо разполагане на американска военна техника в България ще бъде съобразено с договореностите между двете страни. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол.

Междувременно в декларация "Атака" настоя в България да няма разполагане на техника, а от БСП обвиниха правителството, че няма ясна позиция по темата.

Ненчев, че бройката на танковете е далеч от онази, за която България има разрешение. "В България ще има около 40 танка, евентуално, които не би следвало да се разглеждат като каквато и да е заплаха. Максимално разрешение за България да разполага с 1 475 танка, налични са 310, бронирани машини 2000 хиляди срещу налични 900, бойни самолети, разрешени 235 – 49 налични в момента. Няма нищо притеснително от всичко това, техниката категорично няма да остане на територията на България. Тя ще се придвижва там, където е необходимо", обясни той.

Ненчев припомни, че присъствието е съобразено със споразумение от 2006 година за разполагане на военна техника, одобрено от БСП. "Това съгласие, госпожи и господа депутати от "БСП -Лява България", сте го дали вие със споразумението. Нищо повече няма от това", обърна се министърът към опозицията.

В отговор лидерът на БСП Михаил Миков настоя правителството да излезе с ясна позиция по въпроса. "В тази ситуация, най-бедната страна на Съюза, с позициониране на военни сили и техника, това ще има допълнителни загуби за нашата страна, на които правителството трябва да търси компенсиране с нашите партньори", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст