Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд бивш кмет на район “Централен” в Пловдив

прокуратура

Днес, 26 юни 2015 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен" в Пловдив  и Надежда Минчева, собственик на фирма в град Пловдив. Райна Петрова е обвинена в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 282, ал.2 във вр. чл.26, ал. 1 от НК.

От началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на район “Централен” при община Пловдив, тя не е изпълнила служебните си задължения да осигури самостоятелно провеждане на процедура по реда на ЗОП /Закона за обществените поръчки/ от страна на директорите на 14 детски градини, които са третостепенни разпоредители с бюджетни кредити при район “Централен”. Директорите на детските градини са възложители на обществени поръчки и това включва правото им на самостоятелен избор  на доставчик на хранителни продукти.

Петрова е обвинена и за това, че е превишила правата си – иззела е правомощията на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнител и лично е определила изпълнител на договорите по ЗОП. Сключени са договори с пловдивско дружество със собственик Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни, ръководни указания и им е спуснала предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя.

Целта е била да са набави облага за пловдивско дружество чрез получаване на парични средства в размер на 24 846, 08 лева за 2012 г., 20 008,95 лева за 2013 г., или общо на стойност 44 855,03 лева, от сключените доставки на храни в район “Централен”. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици – доставки на храни, които не отговорят на изискванията за качество, с което се затруднява дейността по изхранването в детските заведения, накърнява се авторитетът и доверието в местната власт и нарушава принципа за свободна и лоялна конкуренция.

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние – престъпление по чл.304 б, ал. 1 от НК. През юни 2013 г. в Пловдив   Райна Петрова е приела дар, който не й се следва – подaръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лева от Надежда Минчева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – заместник-кмет на район “Централен” във връзка със службата му за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лева за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти за детските ясли и детските градини на територията на район “Централен”, община Пловдив, което включва договаряне към конкретно дружество и сключване на договор за изпълнение със същото дружество, чийто собственик е Надежда Минчева.

Надежда Минчева е обвинена също за търговия с влияние – чл. 304 б, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК, за това, че през юни 2013 г. в Пловдив е дала дар – подаръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лева на Райна Петрова, кмет на район “Централен” при община Пловдив, която твърдяла, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 360 000 лева за доставка на хранителни продукти по основните групи храни за нуждите на детските ясли и детските градини на територията на район “Централен”, общ. Пловдив, която включва покана за договаряне към дружеството, чийто собственик е Надежда Минчева и сключване на договор с него.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.

Райна Петрова е с мярка за неотклонение  „Подписка“, а Надежда Минчева е с „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст