Гърция отива на референдум за спасителния план

СИРИЗА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в телевизионно обръщение към нацията, че на 5 юли ще се проведе референдум, на който да се реши дали страната му да приеме или да отхвърли предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ, предадоха световните агенции. Призивът идва часове преди в Брюксел да се съберат финансовите министри на Еврозоната, които ще се опитат да постигнат съгласие с Атина.

"Тези предложения, които очевидно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство показват, че целта на някои от партньорите и институциите не е била изпълнимо за всички страни споразумение, а може би унижението на цял един народ", каза той.

Ципрас заяви това броени часове, след като се прибра от Брюксел, където европейските кредитори, както и тези от Международния валутен фонд предложиха на Гърция споразумение, отхвърлено от правителството му като незадоволително.

С оглед на предстоящия референдум Атина ще поиска с няколко дни да бъде удължено споразумението й за спрасителната програма, което изтича на 30 юни, стана ясно още от обръщението на гръцкия премиер. Никос Папас – един от най-близките съветници на премиера, каза ,че смята, че на 5 юли гърците ще гласуват против предложението на кредиторите.

Междувременно опозиционните партии обвиниха Ципрас в безотговорност. Те поискаха оставката му и предсрочни избори. Гръцкият парламент се събира на извънредна сесия днес, за да гласува по въпроса за провеждането на референдум.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст