НЕК генерира ежедневен дефицит

Министерски съвет заседание Десислава Танева мин. на земеделието Теменужка Петкова мин. на енергетиката

Националната електрическа компания генерира ежедневен дефицит, затова и отлагането на повишението на цената на тока за бизнеса с месец ще се отрази пагубно на компанията, коментира енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Според нея колкото по-бързо се намери решение на този проблем, толкова по-добре за цялата система, която е пред колапс. Министърът отхвърли твърденията правителството да се е уплашило от протестите на бизнеса. 

Вчера над 1100 предприятия спряха работа за час, а работниците им излязоха на протест, за да покажат недоволството си от предлаганото повишение на цените на тока за индустрията.

Комисията за енергийно и водно регулиране пък трябваше да излезе с решение дали да отложи с месец новите цени на тока за бизнеса, но предпочете да се произнесе окончателно във  вторник. Възможността комисията да отложи влизането в новия регулаторен период и той да започне с месец по-късно – на 1 август, беше получена, след като депутатите приеха промени в Закона за енергетиката. 

Причината за искана отсрочка бяха критиките от бизнеса срещу предложения модел за ценообразуване енергетиката, според който таксата "задължение за обществото" за промишлеността се повишава от 19 на 40 лева. 

Сега Теменужка Петкова увери, че кабинетът води активен диалог с работодателските организации. "Работим активно и за спиране на течовете в енергийната система", допълни тя и припомни, че още докато е била директор на Агенцията за държавна финансова инспекция са направени поредица от финансови инспекции в сектор "Енергетика", сред които на "Цанков камък" и "Белене".

Енергийният министър припомни, че те ясно са показали как точно са се случвали нещата досега, като нарушенията са предадени на прокуратурата.

Още по темата може да прочетете в материала на в. "БАНКЕРЪ" – Регулаторът "клекна" пред Бойко Борисов

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст