Решаваща среща за Атина

гърция ес

Днес се провежда среща на финансовите министри на еврозоната, за която се очаква да е решаваща за изхода от кризата в Гърция. Представителите на Еврогрупата ще се срещнат в Брюксел в 15 часа българско време, след като срещата на европейските лидери в четвъртък не даде резултат.

"Събирането на еврогрупата в събота ще е от решаващо значение, защото времето ни притиска", заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в петък.

На 30 юни изтича срокът на втория спасителен пакет, от който Гърция очаква да получи жизнено необходима финансова помощ, за да не изпадне в неплатежоспособност, като на същата дата страната трябва да плати на Международния валутен фонд 1.6 млрд. евро. Представители на фонда вече заявиха във Вашингтон, че крайният срок за предстоящото плащане не може да бъде удължен. До 30 юни остават още три дни, но ако днес не се постигне споразумение, няма да остане време за техническото му прилагане.

Ако не се постигне сделка, Европейската централна банка ще прекрати ликвидната помощ за гръцките банки и тогава Атина ще трябва да наложи капиталов контрол над финансовите институции, след като само през последната седмица гръцките вложители изтеглиха от сметките си около 4 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст