Гръцкото правителство обмисля да затвори банките в понеделник

варуфакис

Правителството на Гърция обмисля да затвори банките в понеделник и да наложи контрол над достъпа и движението на капитали, заявил финансовият министър Янис Варуфакис в интервю за Radio 4 на Би Би Си. В него министърът заявява, че окончателното решение ще бъде взето в следващите няколко часа. 

Междувременно гръцкото финансово министерство отрече Янис Варуфакис да е казал, че страната му предпочита налагане на капиталов контрол.

"Ще го обсъдим със съответните институции в Гърция и Франкфурт – какво да предприемем, за да намалим страданията на хората от отказа на ЕЦБ да им осигури достъп до депозитите. Европа се проваля в това да осигури едновременно демокрация и монетарен съюз, който е в състояние да обслужва банките си. Демократичен монетарен съюз е този, който не променя достъпа на клиентите до банковите им сметки заради това, че са гласували за определени решения в даден момент от историята на страната си", каза Варуфакис. Той повтори позицията си, че изплащането на 1.6 млрд. евро на МВФ във вторник е възможно, ако ЕЦБ даде на Атина полагащите ѝ се милиарди доходност от притежаването от банката на гръцки държавни облигации. От там обаче отказвали да обсъдят това предложение.

В 16 часа българско време в Атина се събира Съветът за финансова стабилност на Гърция. В него участват Варуфакис, заместникът му Димитрис Мардас, управителят на централната банка Янис Стурнарас, ръководителят на Гръцката банкова асоциация, председателят на гръцкия фонд за подпомагане на закъсали банки HFSF и директорът на регулатора Комисия за капиталовите пазари.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст