Гърция обяви банкова ваканция

гърция банки

Гърция официално обяви въвеждането на банкова ваканция. Като начало банките ще останат затворени една седмица. Решението бе оповестено след  заседанието на Съвета за финансова стабилност.

Атинската фондова борса също ще остане затворена утре.

В  обръщение към нацията премиерът Алексис Ципрас заяви, че действията на Европейската централна банка са принудили гръцката държавна банка да препоръча мерките.

"Искам да кажа на всички гърци, че техните банкови депозити са гарантирани, техните пари са сигурни в банките", каза премиерът в телевизионно изявление. Той обвини Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите институции, че са опитали да попречат на демократичния референдум, който трябва да бъде свикан следващата неделя.

Ципрас направи изявлението след заседанието на Съвета за финансова стабилност на Гърция. В него участваха финансовият министър Янис Варуфакис, заместникът му Димитрис Мардас, управителят на централната банка Янис Стурнарас, ръководителят на Гръцката банкова асоциация, председателят на гръцкия фонд за подпомагане на закъсали банки HFSF и директорът на регулатора Комисия за капиталовите пазари.

На излизане от заседанието журналистите запитаха Варуфакис дали ще бъде наложен контрол върху капиталовите потоци.

"Това е въпрос, който ще трябва да обсъдим тази нощ със съответните институции тук, в Гърция, и с Европейската централна банка във Франкфурт", отговори той.

От вчера поред банкоматите в страната се извиваха опашки, а дежурните клонове на банките останаха затворени през уикенда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст