Хората, пътуващи към Гърция, да се запасят с достатъчно кеш

евро-долар

Външните министерства на Великобритания и Германия предупредиха своите граждани, които пътуват до Гърция, да носят достатъчно пари в брой в себе си заради проблемите с банкоматите в страната. Обявеният от премиера Алексис Ципрас референдум за предложения спасителен план за Гърция от страна на кредиторите на страната предизвика опашки пред много банкови клонове. Изпразнени или неработещи банкомати бяха често срещата гледка през този уикенд, съобщиха световните агенции.

Британското правителство актуализира съветите си към хората, пътуващи за Гърция, с предупреждение, че парите в банкоматите може да свършват бързо. "Туристите в Гърция трябва да са наясно с възможността, че банковите услуги – включително обработката на кредитни карти и обслужването на банкомати – в цяла Гърция може да бъдат ограничени за известно време. Вземете достатъчно пари в брой със себе в случаи на извънредни ситуации."

Германското външно министерство също посъветва днес пътуващите до Гърция да се уверят, че разполагат с достатъчно пари в брой преди да тръгнат, предаде "Асошиейтед прес". Министерството актуализира днес своите съвети към пътуващите и предупреди, че на хората, които пожелаят да изтеглят пари в Гърция, може да им се наложи да "чакат много" и че е възможна липса на наличност в банкоматите.

Разтревожени гърци се наредиха днес на опашки, за да теглят пари, след като премиерът Алексис Ципрас свика референдум по последните предложения на кредиторите за реформи срещу финансова помощ. След този ход на Ципрас кредиторите отказаха да удължат спасителната програма на Гърция след изтичането й на 30 юни, вторник.

Докато някои банкомати в Гърция свършиха парите, други бяха добре заредени. Зам. – министърът на финансите на Гърция Надя Валавани призова днес хората да запазят спокойствие и да не теглят всичките си спестявания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст