Ципрас моли за помощ лидерите на страните от еврозоната

Ципрас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил на всички свои колеги от еврозоната писма, в които отправя молба Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина.

"Бих искал да помоля вашето правителство да преразгледа позицията си по въпроса за продължаване на програмата за помощ на Гърция", пише Ципрас до премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който от 1 юли поема поста председател на Съвета на ЕС, съобщи "Файненшъл таймс". Според изданието Ципрас е изпратил подобни послания на всички свои колеги от еврозоната.

Междувременно, от правителството в Атина съобщиха, че не е прекъсната връзката между премиера Ципрас и ръководителите на европейските институции. Гърция все още очаква решение на лидерите на европейските страни по искането да се продължи с един месец спасителната програма. Отговор засега няма, а остава само ден до крайния срок за изплащане на вноската по заема към МВФ на стойност 1,6 млрд. евро.

Тази вечер в Атина ще има два големи митинга – единият срещу искането на кредиторите, а другият с проевропейска насоченост.

На 5 юли в Гърция ще се състои референдум, на който гражданите трябва да решат да приемат или не условията на международните кредитори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст