Юнкер: Чувствам се предаден, никого не сме изнудвали

юнкер

Възможността за постигане на споразумение с Гърция все още остава, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на специална пресконференция по повод гръцката криза.

"Този път времето е доста малко, става въпрос за минути и секунди", предупреди той.

"Ако народът на Гърция каже по време на референдума "да" на предложенията на кредиторите, институциите ще бъдат готови да продължат преговорите", каза още той, като допълни, че това би бил ясен сигнал за Европа.

В своето изказване той защити и предложенията на кредиторите, които по-рано Гърция отхвърли. "Това не е глупав спасителен пакет", каза той като добави, че прилагането му нямаше да доведе до съкращаване на заплатите и пенсиите.

В своето изказване Юнкер допълни още, че винаги е милеел за гръцкия народ като допълни още, че всички държави от ЕС трябва да са единни.

„Сега, след толкова много години, усилия, жертви и страдания, ние успяхме да обединим 28 държави членки в ЕС, това означава 19 национални валути и една единна валута. Бих искал в бъдеще да има повече държави членки в ЕС. Това е Европа. Европа, която се състои от взаимно разбирателство и уважение, Европа, в която да може да работим съвместно, без да има противоречие между националните интереси, заяви Юнкер в началото на изказването си.

Колкото и да са оправдани националните интереси, не може да съществува Европа на единна политическа воля. Не може да се проявява национален егоизъм", каза председателят на ЕК.

В Европа няма нито една демократична държава, която да е по-важна от друга демократична държава. Не може една държава да бъде срещу друга, заяви той.

„Особено натъжен съм от това, което видяхме в Европа в събота, вчера вечерта Европа претърпя друг сериозен удар. Добрата воля изчезна. Игричките надделяха над добрата воля. Аз се чувствам донякъде предаден, защото не бяха отчетени моите усилия и на много други, които полагахме. Никога не сме отправяли ултиматум, никога не сме изнудвали", каза още председателя на Европейската комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст