КЕВР “клекна” пред Борисов и отложи с месец новите цени на тока

Комисия по икономическа политика Иван Иванов КЕВР

Както в. "БАНКЕРЪ" прогнозира, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) удължи с един месец регулаторния период и така новата цена на електроенергията ще влезе в сила не от 1 юли, а от 1 август. Това решение е взето днес на извънредно заседание на комисията. Очаквания сериозен скок на цената на тока за бизнеса с до 20% предизвика недоволството на работодателите, които пък извадиха работниците на над 1100 предприятия на протест.

В петък регулаторът отказа да се произнесе дали ще приеме възможността за отсрочка на ценовото решение, която даде Народното събрание, гласувайки промени в Закона за енергетиката. Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни пред журналисти, че промените още не са обнародвани в Държавен вестник и подобно решение би било нищожно.

За да може да се произнесе регулаторът, специална поправка в Закона за енергетиката беше обнародвана в Държавен вестник в събота.

"Една от основните цели, регламентирани в Закона за енергетиката, е създаването на предпоставки за извършване на дейностите в енергетиката при гарантиране на сигурността на доставките, интересите на потребителите и националните интереси", пишат от комисията.

На базата на очакваните промени, предложени от правителството, от там посочват, че има основания за удължаване на ценовия период за дружествата от сектора до 31 юли.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст