ЕЦБ не изключва вероятността за излизане на Гърция от еврозоната

Беноа Кьоре

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви в интервю за френския бизнес ежедневник Les Echos че вече не може да се изключва рискът за излизане на Гърция от еврозоната.

"Гласуване с "не" на предстоящия в неделя гръцки референдум относно предложената на 25-и юни последна спасителна програма на международните кредитори ще направи "труден" политическия диалог с Гърция в бъдеще. Ако Гърция отхвърли последната оферта, това ще представлява отказ на предложението на останалите 18 членки на еврозоната и ще бъде много трудно да се възстанови политическия диалог", смята членът на ЕЦБ.

"За съжаление, досегашната само теоретична възможност за излизане на Гърция от еврозоната вече не може да се изключи", заяви Кьоре пред френското издание."Това е резултат от избора на гръцкото правителство да сложи край на преговорите с кредиторите и прибягването до референдум, който не позволи на Еврогрупата да удължи срока и размера на втората спасителна програма за Гърция", каза той. Според него представеният от кредиторите последен финансов план за Атина е бил много по-благосклонен, отколкото предложенията в миналото.

Той обаче настоя, че ЕЦБ ще продължи да работи, за да запази Гърция в единната валута, дори и след изтичането на втората спасителна програма на 30-и юни.

Ако отговорът на референдума е "да", аз не се съмнявам, че властите в еврозоната ще намерят начини, под една или друга форма, да изпълнят задълженията си към Гърция, подчерта Кьоре, отбелязвайки, че подкрепата ще бъде политически въпрос, на който само гърците, чрез техния референдум, ще могат да отговорят.

Членът на ЕЦБ също така потвърди, че той и неговите колеги от Управителния съвет са взели правилно решение в неделя, когато те замразиха Механизма за спешна ликвидна помощ (програмата ELA) за гръцките банки на нивото, договорено за последно на 26-и юни.

ЕЦБ може да осигури ELA на банките, при условие че те са платежоспособни, предвидените от тях гаранции са с добро качество, и при положение че програмата не пречи на паричната политика на банката. До неделя (28-и юни) тези условия бяха изпълнени, заяви Беноа Кьоре.

Той подчерта, че банката ще наблюдава внимателно нейните експозиции в програмата ELA, но в същото време отказа да даде точен отговор дали подкрепа ще продължи до и след гръцкия референдум на 5-и юли.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст