Атанас Атанасов: По-политизиран Висш съдебен съвет от сегашния не е имало

атанас атанасов

На първо четене ще бъде приет Законът за промяна на Конституцията. След това ще се състои основната битка, когато ще трябва да бъдат гледани конкретните текстови изменения. ДПС е партията, която иска да поддържа съдебното статукво и това е политическата сила, която е обслужвана от прокуратурата. Радикални промени обаче са необходими, защото по-политизиран Висш съдебен съвет от сегашния не е имало и трябва да бъде освободен от политико-олигархична примка, която му е сложена на врата.

Това коментира за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" заместник-председателят на временната комисия за промени в Конституцията в парламента Атанас Атанасов от Реформаторския блок по повод изслушването на позицията на президента Росен Плевнелиев, на главния прокурор Сотир Цацаров и представители на съдебната власт във връзка с предложения проект за промяна на основния закон.

Независимо от острото опозиционно поведение на партиите в парламента разумът ще надделее. Политиците си дават сметка, че обществените нагласи са за радикални промени в правораздаването. Ще има гласове и от ДПС, и от БСП, категоричен беше Атанасов и обясни: "Не може да има безмислени промени, въпреки че съществува сериозна политическа и магистратска среда, която ще окаже голяма съпротива за промените в Закона за съдебната власт. Едната линия е да не се допуснат никакви промени. Тя сериозно се отстоява от магистратската номенклатура, а втората линия ще направи опит за имитация на съдебна реформа. Това се свързва с политическите среди, които не желаят радикална промяна. Това ще стане обаче на второ четене.

ДПС е политическата опора на сегашното съдебно статукво. Оттам ще се опитат да участват в имитация, за да не се засегнат правомощията на прокуратурата, която показва, че обслужва тази политическа сила", заключи той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст