Главният прокурор и магистрати ще бъдат изслушани във временната комисия за промени на конституцията

Сотир Цацаров

Времената парламентарна комисия за промени в конституцията ще изслуша главния прокурор Сотир Цацаров и представители на съдебната власт във връзка с предложения проект за промяна на основния закон.

Магистрати ще дадат становище за предложения законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Той беше внесен с подписите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и 8 депутати от "Българския демократичен център". На заседанието ще бъде изслушан и представител на администрацията на президента.

Крайно отрицателни са позициите на Прокуратурата за готвените изменения в основния закон, които пряко касаят съдебната система. От Висшия съдебен съвет (ВСС) са категорични, че съдебната реформа не може да се състои, още повече, че се предвижда промените да се въвеждат без Велико народно събрание.

Проектът за промяна в Конституцията предвижда мандатът на Висшия съдебен съвет да бъде намален от 5 на 4 години, както и разделянето на Съвета на две колегии – на съдиите и на прокурорите. Измененията дават възможност главният прокурор да представя доклади за прилагането на закона, за осъществяването на наказателната политика, както и резултатите от противодействието на престъпността, които парламентът да изслушва и приема. Правосъдният министър ще председателства пленума на Висшия съдебен съвет и ще може да участва на заседанията на двете колегии, където ще има право да се изказва.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст