Бразилия разследва 15 от най-големите банки в света за пазарни манипулации

лондон банки

Бразилия води разследване срещу 15 от най-големите банки в света по подозрения в манипулиране на бразилския реал. Разследването на националния антимонополен орган Cade е първото подобно в един от най-оживените валутни пазари в световен мащаб, пише Ройтерс, цитиран от множество медии.

Cade твърди, че банките са се наговорили да окажат влияние върху основни валутни курсове в Бразилия, като са изравнявали позиции и са сключвали сделки по начин, който е ограничавал конкурентите на пазара поне от 2007 г. до 2013 г. Оборотът на валутния пазар в Бразилия се оценява на 3 трлн. долара годишно, изключвайки суаповете и сделките с деривати.

Нарочените банки са Bank of America Merrill Lynch, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley & Co, Nomura Holdings, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland Group, Standard Bank Group, Standard Chartered и UBS.

Бразилското разследване идва няколко седмици, след като 6 от най-големите финансови институции се съгласиха да платят 5,8 млрд. долара на американското правителство по обвинения за манипулиране на валутни курсове. Американското разследване отне повече от 5 години, като 5 от тези банки, които са обвинени и от Cade, се признаха за виновни.

Ходът на Cade подчертава растящата важност на международното сътрудничество с цел да се изкоренят различните форми на пазарни манипулации. Действието на регулатора е крайъгълен камък за Бразилия, дълго време възприемана като държава с хлабави стандарти при прилагането на закона спрямо т.нар. „бели якички“, пише Ройтерс.

Няма доказателства, че бразилски банки са участвали в схемата. Това заяви директорът на Cade Леонардо Фраде по време на пресконференция. Регулаторният орган тепърва ще изчислява колко пари банките или физическите лица, отговорни за измамата, са направили от схемата.

В разследването Cade твърди, че трейдъри, които считат себе си за „Картела“ или „Мафията“ са използвали онлайн чат стаи, за да нагласят позициите си преди пазарните сделки. Други 30 физически лица може да са участвали в схемата, като и срещу тях се води разследване.

Поне един от обвинените сътрудничи на разследващите. В замяна лицето иска защита от всякакви санкции, които Cade може да наложи, като глоби, временна или окончателна забрана за търговия с ценни книжа.

Според Cade банките са сключвали сделки, които са повлияли на индексите PTax и WM/Reuters, които се използват от инвестиционните фирми, за да остойностяват активите си на дневна база.

Освен това банките може да са се договаряли да фиксират спредовете при сделки на клиенти, да извършват спот и фючърсни сделки, които са били пазени в тайна, както и да търгуват с потоци от данни.

„Опитваме разследване на два фронта. Първо – относно търговските практики на банките с бразилски клиенти, и второ – как банките са обменяли бразилски реали за други валути“, коментира Фраде.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст