ДПС осъди палежа на параклис край Сопот

Парламент Лютви Местан ДПС

ДПС осъжда остро палежа на параклиса "Св. Георги" край град Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина. Това се казва в декларация на лидера на движението Лютви Местан.

Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия, пише Местан. Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост, напомня той. Ние в ДПС сме еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите, се посочва в декларацията. 

ДПС изразява искрената си съпричастност към миряните на Карловската духовна околия и призовава властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях.

В декларацията се подчертава, че вандалският акт е особено осъдителен, защото явно той цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество. Същевременно ДПС споделя позицията на кмета на Сопот Веселин Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа.  Затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си, пише Местан.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст