Референдумът дава насоката, а решенията са на политиците

Незнаен воин тържества по случай деня на СофияРумяна Коларова - мин. на образованиетоМартин Иванов - мин. на културата

С референдума хората дават насоката, а конкретното решение трябва да е на политиците, смята съветникът на президента Румяна Коларова по повод разнопосочните мненията за поисканото от президента допитване заедно с местните избори през октомври. В сряда правната комисия в парламента одобри и остави без редакция въпросите за национален референдум за изборното законодателство и те остават във вариант: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на избори и национален референдум".

"Формулировката е такава, защото целта на президента е да събере в една група всички, които са за засилване на мажоритарността в избирателния процес. Конкретното решение е въпрос на експертен дебат и на политическа отговорност. То не може да бъде зададено от хората. Политиците трябва да го дадат за да носят политическата отговорност", каза Коларова пред бТВ.

Според нея няма допитване, което да дава конкретни решения, а те винаги са свързани с политическа отговорност и механизъм бързо да могат да бъдат променяни. Коларова увери, че няма нищо притеснително в това, ако референдумът се проведе с местните избори. 

Съветникът на президента коментира и отношенията в управляващото мнозинство и очакванията днес Патриотичният фронт да обяви дали ще продължи да подкрепя властта. "И предстоящите избори, и стабилността на правителството зависи от нещо, което се нарича коалиционна култура. И вотът, и трудните задачи на това правителство поставят пред изпитание коалициите в парламента", каза Коларова. Според нея няма причина правителството да не изкара пълния си мандат.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст