Разгром на съдебната система с реформата „Иванов”, прогнозира Близнашки

Съдебна палата Асоциация на прокурорите Христо Иванов Георги Близнашки Сотир Цацаров

Бившият служебен премиер Георги Близнашки изригна срещу бившите си министри Христо Иванов и Румяна Коларова. В момента професорът-конституционалист е експерт в комисията за промени в Конституцията от квотата на ДПС. Именно в тази си роля той участие в днешното заседание.

Според Близнашки промените в Основния закон могат да минат и през настоящия парламент. Не трябва да се прибягва до свикване на Велико Народно събрание за щяло и нещяло, смята той. Приемлива, според него, е и идеята за разделянето на ВСС на две колегии. "Това би било стъпка в правилната посока", каза Близнашки. "Абсурдно е обаче министърът на правосъдието да участва в заседанията на двете колегии. Министърът на правосъдието е политическо лица", допълни още експремиерът.

Близнашки иронизира правосъдния министър Христо Иванов, който е инициатор на съдебната реформа, че все още не бил внесъл „свежата" идея да се подслушват адвокати при разговорите с техните клиенти. "Съдебната реформа, предложена по този начин няма да доведе до очакваните резултати. Това ще бъде нейният разгром", убеден е Георги Близнашки. Той призова да се спре с ентусиазма по реформата.

Конституционалистът изрази изненадата си от днешните коментари и на друг свой министър в служебния кабинет – Румяна Коларова, която се обяви за явно гласуване на ВСС при вземане на решенията. "Причината за това е тази въпиюща некомпетентност", смята той по повод подобни коментари и поиска хората да не се влияят от всякакви внушения по темата.

Според Близнашки ни управляват некомпетентни хора. "Някои решения от ВСС трябва да се вземат явно, а други – с таен вот", смята професорът като се обяви за възможносттта да се подава индивидуална жалба до Конституционния съд. Съдебната власт не трябвало, по мнението му, да се превърне в зависима от силните на деня.

Промените в Конституцията могат да минат през обикновено Народното събрание за разлика от въвеждане на задължително гласуване. Такава промяна можела да мине през Велико Народно събрание.

Това становище бе изразено по време на дебата в комисията за промени в основния закона, която днес изслуша експерти и неправителствени организации. Според някои от тях не трябва да се намалява и мандатът на членовете на ВСС. Освен това трябвало да им се „даде" и имунитет. Част от експертите пък са скептични и относно разширяване на кръга от лица, които ще могат да сезират Конституционния съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст