Тристранката прие здравната карта

Министерски съвет - Съвет за тристранно сътрудничество Ивайло Калфин Владислав Горанов

Въпреки сериозните критики към някои от предложенията за промени в Закона за лечебните заведения Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри идеята за създаването на Национална здравна карта на болниците. Представителят на Българската стопанска камара Григор Димитров отбеляза, че през последните години, без никакъв контрол от страна на държавата или на здравната каса, непрекъснато се откриват нови болници. Според него поради тази причина непрекъснато растат разходите в бюджета на осигурителния фонд и затова здравната карта вече е задължителна. От БСК обаче допълниха, че в законопроекта липсват рестрикции за лечебните заведения, които биха ги принудили да се вместват в бюджетите си. Димитров допълни, че клиниките не трябва да гонят печалбите, тъй като това е причината за създаването на големите вериги болници.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците обявиха, че по принцип одобряват проектозакона на здравния министър д-р Петър Москов. Забележките на бизнес организацията са свързани основно с въпроса дали лечебните заведения трябва да формират печалба и какъв образователен ценз ще имат техните мениджъри. Виктор Серов от Асоциацията на индустриалния капитал определи създаването на Национална здравна карта за нещо положително, но изрази притеснения за свръхрегулацията спрямо лечебниците. Серов даде за пример предложения разрешителен режим за откриване на нова болница.

Заради непрекъснатото откриване на клиники от КНСБ поискаха здравното ведомство да наложи едногодишен мораториум върху сключването на нови договори от страна на здравната каса. Иван Кокалов посочи, че здравната карта все още не е готова и влизането й в употреба ще отнеме много време. Той разкритикува правителството, че прави само реформа в болничната помощ, но не е и в извънболничната, добавяйки, че промените трябва да се извършват паралелно, иначе свръххоспиталзиациите няма да намалеят.

КТ "Подкрепа" пък поиска законопроектът да бъде оттеглен, преработен с помощта на тристранката, и внесен отново. Организацията не харесва идеята за сливане на лечебни заведения или обединяването им в консорциуми.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков потвърди, че текстът за приватизацията ще бъде изтеглен, но не и целият законопроект, защото това ще забави много реформата. Шарков отхвърли и идеята за едногодишен мораториум върху сключването на договори между касата и новите болници.

"Ако се направи мораториум и след година и половина няма да имаме здравна карта. Общо взето, в тристранката няма единодушна подкрепа на законопроекта, така както бихме искали. Но това е един тежък и труден процес – да промениш нещо, което е толкова консервативно", изтъкна д-р Шарков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст