Агресивните ученици влизат в черен списък

интернет в училище

Агресивните ученици да влизат в черен списък, предвижда нова заповед на просветното министерство, според която училищата трябва да създадат регистър, в който да се отразяват проявите на насилие. През последните години интернет е залят от любителски клипове, в които тийнеджъри упражняват сила върху свои съученици.

Единадесетокласникът Стоян също е ставал свидетел на подобни сцени. И той си е изпускал нервите, но никога не е посягал на друг ученик.„Скачали са ми на бой. Агресията в училише в определени граници е нещо нормално, все пак ние сме хора, които тепърва растем, правим грешки и това е нормална част от живота ни”, казва Стоян пред Нова телевизия.

Предвижда се от новата учебна година всяко училище да има регистър. В него ще се документират случаите на насилие, участниците в спречкването, а също така и реакцията на педагозите. За родителите е важно училищните власти не само да потушат напрежението, но и да предотвратят следващи изблици на насилие.

„Най-вече да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи и с този регистър училишето може да идентифицира нуждата от определен вид квалификация”, казва Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”.

Училищните психолози се опасяват, че регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета. „Това петно остава, този регистър щом го има това е както да речем в полицията. Сбъркал си, хванали са те и имаш досие и това си остава, независимо колко си добър и колко успехи имаш. Не мисля, че трябва да има такива черни списъци, защото те ще ни попречат на развитието в бъдеще”, на мнение е Вержиния Трайкова, педагогически съветник и психолог.

Учениците обаче изобщо не вярват, че така ще се ограничат проявите на насилие, било то физическо или вербално.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст