БНБ ще печата бюлетините за вота

Двамата говорители на ЦИК Камелия Нейкова и Александър Андреев обявиха

Няма криза в процеса на отпечатване на бюлетините за предстоящите избори две в едно през есента, успокои говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя бе категорична, че Българската народна банка прави всичко възможно да осигури бюлетините. 

"По време на срещите, проведени между печатницата на БНБ и ЦИК беше даден ясен отговор на това, че печатницата прави всичко възможно да обезпечи процеса – дали с допълнителна техника, персонал или лицензиране на допълнителни печатници", подчерта Нейкова. По думите й ако бъде взето решението за включване на допълнителни печатници, те ще бъдат поставени под същия режим и контрол, както като тези, които в момента са лицензирани съгласно наредбата за печатниците на държавни ценни книжа. 

Преди време представители на Централната банка сигнализираха Народното събрание, че нямат възможност да напечатат необходимият брой бюлетини за предстоящия вот. 

Изборите през есента ще бъдат по-сложни, заради очакваните избори две в едно – за кметове и общински съветници, както и за изборния референдум, иницииран от президента. Така ще има на места, където ще се гласува с четири или дори пет бюлетините – за кметове на кметство, за общинари, за кмет на район и т.н.. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че поради тази причина в някои секции, където избирателите са повече, може да се поставят по-голям брой тъмни стаички. 

Тя все пак припомни, че през 2011 г. вотът също бе две в едно – за местни и президентски избори, но тогава процесът протече сравнително спокойно. 

Нейкова отбеляза, че от ЦИК ще поискат увеличаване на възнагражденията на членовете на комисията, заради по-сложните избори. Една от най-големите трудности ще бъде свързана с това, че за пръв път на кметски избори ще може да се гласува с преференция.

За да се сведат до минимум объркванията, ЦИК започва разяснителна кампания за гражданите – къде се поставя вота за партия или как се отбелязва преференцията. Освен това на тези избори за пръв път машинният вот, който до сега беше експериментален, ще се зачита като валиден. В колко секции обаче ще има такова гласуване все още не е ясно. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст