ЕЦБ не може да преструктурира гръцки дълг

Кристиян Нойе

Гръцкият дълг, притежаван от Европейската централна банка, не може да бъде преструктуриран, тъй като това би било в противоречие с учредителните договори на еврозоната Това заяви  Кристиан Ноайе – член на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка.

Дългът на Гърция се държи главно от правителствата от еврозоната, ЕЦБ и от Международния валутен фонд. В миналото ЕЦБ многократно изключи възможността за преструктурирането на гръцкия дълг, който банката притежава под формата на закупени гръцки държавни облигации в разгара на дълговата криза в еврозоната след 2010 година.

"По своята същност дългът на Гърция към ЕЦБ е невъзможно да се преструктурира, защото това би било равносилно на директно парично финансиране на страната", заяви Ноайе на пресконференция в Париж. 

Той съобщи, че ЕЦБ все още не е взела решение относно степента на ликвидност, която може да предостави на гръцките банки след резултатите от вчерашния референдум.

Част от гръцкия дълг към ЕЦБ включва около 20 млрд. евро под формата на гръцкия облигации, закупени от централната банка по време на разгара на дълговата криза в еврозоната. Властите в Атина трябва да осъществят обратно изкупуване на притежавани от ЕЦБ дългови книжа на Гърция с падеж за около 3,5 млрд. евро на 20-и юли. Ако до тогава няма ново споразумение с международните кредитори и гръцките управляващи не могат да осъществят това предстоящо плащане, ЕЦБ може да обяви край на оказваната спешна ликвидна подкрепа по програмата ELA и това вероятно ще доведе до колапс на гръцката банкова система.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст