КЗК ще глоби Uber BV Холандия и Rasier Operations Холандия с по 100 хил. лева

КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага общо четири глоби за общо 200 хил. лева на двете компании, които предлагат в страната ни услугата за превози Uber, съобщи говорителят на комисията Марио Гаврилов пред БНТ. Решението обаче все още не може да се види на сайта на комисията. Санкционирани са Uber BV – Холандия и Rasier Operations – Холандия. Според Гаврилов предлаганата от компаниите услуга е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на пазара.

„От една страна, глобяваме ги с по 50 хил. лв., защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това – първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут", поясни Гаврилов.

Две други глоби, също от по 50 000 лв., се налагат за отказа на двете фирми да сътрудничат на проверяващите, които не са успели да получат поисканата от тях информация. "Спирането, разпорежданията и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения", казва още Гаврилов.

Технологичният стартъп е представен с услугата си UberХ в България от 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу „Юбер България“ ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството е образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД.  

През април и Столична община подаде сигнал заради услугата „UberX“, която е алтернатива на градския транспорт и таксиметровия превоз на пътници. Според Столична община сигурността представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила. Общината се обърна към Комисията за становище дали предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

Тогава КЗК образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение на ЗЗК от страна на регистрираните в Нидерландия компании „Юбер Б.В.“ (Uber B.V.) и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ (Rasier Opеrtions B.V.).

В редица европейски страни има съдебни процедури срещу компанията заради нарушени правила за лицензиране на таксиметрови услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст